Новини
Суспільство

Світлофори, вивіски і морок: як виглядає центр Хмельницького після обстрілу (ФОТО)

Темні вулиці, темні двори, темні алеї та парки. І лише подекуди – примарне світло вивісок та світлофорів. Другу ніч у центральній частині Хмельницького стовідсотково реалізується мрія містян, які пів року прагнули тотального світломаскування. Проте навряд чи були до цього готові.

Попри запевнення не лише місцевої та обласної влади, а й Укренерго про майже повне відновлення енергопостачання на Хмельниччині (якщо не брати до уваги Нетішин та його проблеми), центральна частина обласного центру другу ніч живе в режимі жорсткої економії електроенергії. Принаймні, так воно виглядає, якщо не лише дивитися з вікна на темні вулиці, а й пройтися ними.

Залишалася надія, що, принаймні, пішохідна Проскурівська буде світитися. Але ні. Вона так само темна, як і прилеглі до неї вулиці.

Хмельничани, які щонайменше останні пів року строчили у соцмережах гнівні коментарі на кшталт “Нашо воно так світить?”, “Де економія?”, “Вимкніть вуличне освітлення” можуть сміливо поставити собі плюсик у карму, а заразом записати в записничок фразу “Бійтеся своїх бажань – вони з вами панькатися не будуть”.

Після вчорашнього обстрілу енергетичного об’єкта у Хмельницькому, електропостачання у місті відновлене не скрізь. Принаймні, таке враження складається, якщо пройтися центром міста недільного вечора 23 жовтня після 21.00.

Так виглядає вулиця Грушевського

Так виглядає перехрестя вулиць Грушевського та Героїв Майдану.

Так виглядає сквер Шевченка. Дарма хмельничани готувалися нарікати на те, що “скрізь темно, а атракціони працюють, бо бабло”. Атракціони не працюють. Власне, там нічого не працює. Лише час від часу в темряві можна побачити ліхтарики, які рухаються вгору-вниз по параболі – це найсміливіші любителі атракціонів гойдаються на гойдалках на дитячому майданчику з мобільними в руках. А загалом сквер Шевченка о 21.00 виглядає так. І, ні, це не черговий шедевр Малевича, це реально центр Хмельницького навіть в режимі нічної зйомки.

Так виглядає стіна з муралами біля міського департаменту охорони здоров’я. До речі, біля цих муралів є досить круті сходи, проте побачити їх насправді дуже важко.

Хмельничани, які нарікали на бізнес, який “не гасить вивіски”, наразі мали би йому дякувати. Лише завдяки вивіскам та освітленню зсередини закладів, які працюють трохи довше, ніж 9 вечора, центром міста можна пересуватися без ризику зламати шию. Особливо якщо згадати дуже “рівні” тротуари та плитку в центрі міста.

І ще трохи допомоги від бізнесу, який не лише освітлює, а й прибирає з дороги те, об що можна перечепитися в мороці.

На перехрестях рятують лише світлофори. Нагадуємо, до речі, прохання водіїв: в сутінках, якщо не маєте на одязі світловідбивних елементів, підсвічуйте себе ліхтариками.

Що залишається незмінним у центрі Хмельницького, так це калюжа на тротуарі на перехресті вулиць Соборної та Володимирської. Її, схоже, не здолають жодні катаклізми.

А ще в темряві майже не видно сміття, яке хронічно вивалюється з баків на Соборній.

Все це насправді можна пережити і перечекати. Не обов’язково і не критично необхідно гуляти в сутінках у центрі міста та в інших його частинах, де ще не відновлене електропостачання. Якби не одне “але”: цієї ночі частина хмельничан у центрі міста не почули сигналу повітряної тривоги, яка пролунала о 01.45. Тривогу оголосили через “мопеди”, які продиралися невідомо куди з півдня України. На щастя, тривала тривога 19 хвилин. Обійшлося.

Проте система сповіщення, ймовірно, заживлена від системи вуличного освітлення, яке не працює, не спрацювала також. А це вже, з огляду на останні події, критично.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook