Новини
Красилівська міська

Битва за школу: у Красилові батьки вимагають повернути дітей у навчальний заклад (ВІДЕО)

Через відсутність укриття як у самому навчальному закладі, так і поблизу нього, учнів однієї зі шкіл Красилова перевели на навчання у бібліотеку. Проте й це приміщення не може забезпечити дітям нормального освітнього процесу – обідати їм доводиться ходити у кафе, в укриття бігти через площу у будинок міської ради. За словами красилівчан, в школі, де навчаються їхні діти, хочуть поселити переселенців. У владі кажуть, переглядають всі можливі варіанти розв’язання проблеми, аби діти повернулися у свій навчальний заклад.

Новий навчальний рік не у всіх школах Хмельниччини, як і всієї України, почався в очному форматі. Причина – відсутність укриттів, які б відповідали вимогам. Немає такого укриття і в школі №4 у Красилові. Причому, за словами голови Красилівської міської ради, немає його фізично. Отож йдеться не про відсутність ремонту та належного облаштування приміщення.

Днями у Красилові місцеві мешканці прийшли до міської ради, аби висловити своє незадоволення владі тим, що їхні діти навчаються не у своїй школі. Розмова була бурхлива, і, хоч її й записали на відео, зрозуміти про що мова, можна лише приблизно.

У коментарях чимало згадувань про те, що батьки добряче вклалися в ремонт школи, аби дітям було комфортно вчитися, чимало взаємних образ через те, що красилівчани нібито виступають проти переселенців та навіть налаштовують проти них дітей, заяв про те, що школу “хочуть віджати”, як це нібито зробили з іншими приміщеннями в місті. Також здивування викликає у людей те, що школа без укриття непридатна для навчання, але придатна для того, щоб там поселити внутрішньо переміщених осіб.

Одне питання, як для дітей облаштувати бомбосховище, то це дорого і велика відповідальність, а як поселити переселенців до школи, ЗАУВАЖТЕ, В ЯКІЙ НЕМАЄ БОМБОСХОВИЩА, ТО ЦЕ Є АКТУАЛЬНО І ХРІН З УСІМА. ВИХОДИТЬ ЩО ТАК, ЧИ Я ЧОГОСЬ НЕ РОЗУМІЮ?? Мої діти навчаються у цій школі, вірніше до тих пір, поки нас не виперли до бібліотеки, зсилаючись на те, що школа без бомбосховища, наче у бібліотеці зробили умови для їхнього навчання… За те що школу хотіли віджати чутки ходили ще з червня місяця, тягли час як могли, і тут на тобі, комусь притисло.

Так вийшло, що в цей час саме проходила повз, йшла по центру, навіть уявлення не мала у чому суть, але чуть було не від вас конфлікт, а від дітей, які стояли поряд і дуже бурхливо жалілися на “Біжинців”, нехай собі йдуть, а не розгромлюють як там … там.. немає слів. Батьки, я Вас розумію, але закладайте дітям правильні речі, а саме: розуміння, співчуття. Навіть за кордоном в зиму не піднімають питання щодо виселення або переселення. І повірте, у них ремонти не гірші чим зробили Ви у своїх класах. Кожний із нас не знає де буде завтра.

Треба відстоювати. Лягти костями під порогом школи. А не поможе, звертатися до Києва. Бо Хмельницький на мою думку то замало того. Може я не в свої сани сідаю, я не мама тих дітей з 4 школи, а лише бабуся. Але якщо всі будуть мовчати, то піде та школа, як пішов кінотеатр і другі будівлі.

Який безлад. На цілий Красилів тільки 4 школу знайшли для переселенців. Поселяйте в бібліотеку. Чиновники, поселяйте переселенців до себе. В міську раду. Варіантів є багато. Батьки старалися, складалися на ремонти, щоб діти мали гарну школу. На тобі. Я розумію теперешній час. Але вигнати дітей і забрати школу….. На мою думку, то було давно заплановано так зробити. А для чого, не важко здогадатися. А батькам треба кістьми лягти в школі і не віддати свою школу.

З рештою коментарів можна ознайомитися за посиланням.

Прокоментувала ситуацію по завершенні зустрічі і міська голова Красилова Ніла Островська.

Ви всі знаєте, що єдина наша міська школа, №4, навчається не у свому приміщенні, а в пристосованому, в приміщенні бібліотеки. Ми шукали різні варіанти для того, щоб діти пішли в школу, побачили одне одного, побачили вчителів. В четвертій школі укриття, на жаль, неможливо було влаштувати, бо його просто немає. Шукали різні варіанти, але вимога закону в той час була – 100 метрів радіус території, і якщо є укриття, то його можна ремонтувати, облаштовувати, пристосовувати. На жаль, для четвертої школи ми такого приміщення не знайшли.
Я розумію всіх батьків, що бібліотека – це не те приміщення, де повинні навчатися діти. Я розумію, що це дуже некомфортно ходити в дитяче кафе на обіди. Я розумію, що некомфортно переходити через центральну площу в разі повітряної тривоги в укриття в приміщення адміністрації міської ради. На жаль, це єдиний варіант зараз можливий, щоб діти навчалися очно.
Ми шукаємо різні варіанти. Сьогодні емоційна зустріч була з батьками і педагогами. Багато претензій до міської ради, чого досі немає укриття за 8 місяців війни? Дійсно, немає, не збудували. Ми не знали, що буде війна, а щоб мати нове укриття, це дуже складні процеси, це відповідна проєктна документація, це укриття, яке повинне відповідати всім вимогам сьогодення. Для дітей такі укриття будувати потрібно, біля шкіл, але це не за один день робиться.
Ми вияснили всі моменти. Я сподіваюся, що батьки почули ті відповіді, які вони хотіли почути. І ми будемо надалі шукати варіанти, які можливі для облаштування укриття. Можливо, в приміщенні багатоквартирного будинку, можливо, у храмі Божому через дорогу. Якщо це буде можливо, ми це зробимо.

Ситуацію з ймовірною передачею приміщення під поселення переселенців міська голова ніяк не прокоментувала.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook