Новини
Кам'янець-Подільська міська

Соціальний магазин, де товар продають без грошей, відкрили у Кам’янці

У Кам’янці-Подільському запрацював пункт соціальної підтримки «із цікавинкою». Це магазин, у якому все можна купити без грошей. Ідею запозичили у європейців, для яких такі магазини є звичними.

На перший погляд, це звичайний продуктовий магазин на околиці Кам’янця-Подільського. Проте ціни, якщо уважно до них придивитися, викликають подив, адже валютою замість гривні тут слугують бали. Їх можна заробити улюбленою корисною справою. До прикладу, пані Наталія в місцевому університеті працює на кафедрі соціальної педагогіки. А ще додатково допомагає дітям-переселенцям.

У центрі ми працюємо з колегою як тренери програми «Діти та війна: навчання технікам зцілення» і надаємо психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам і кам’янчанам. Працюємо в груповому форматі за програмою, яка містить 7 занять, і намагаємося допомагати людям побороти стрес та тривожність, – розповідає Наталія Гевчук, викладачка кафедри соціальної педагогіки і соціальної роботи Кам’янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка.

Подібні магазини – звичайна річ для європейців. У них і запозичили ідею. Своєю чергою люди, які вже встигли попрацювати у новому формат, відзначають, що такі проєкти дійсно мотивують.

Бонуси отримують за простим принципом: за кожну годину, яку людина витрачає на користь суспільства, вона отримує два бали. Однак є певні межі. Максимальна кількість балів на місяць не може перевищувати 300.

Отримуючи сертифікати, ваучери у розмірі 30 балів людина може піти додому з повними двома сумками, наповненими всім, чого вона бажає для своєї родини. Я власне думаю, що цей проєкт індивідуалізує певним чином людей, які мають свої професійні навички, – каже голова Національної асоціації соціальних працівників Яна Мельничук.

Робити улюблену справу і отримувати приємні бонуси можуть усі бажаючі. Зі своїми ідеями та пропозиціями слід звертатися у центр соціальної підтримки, який розташований у приміщенні Кам’янець-Подільської районної ради, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook