Новини
Бізнес

Експорт меду з Хмельниччини зріс у півтора раза

Експорт товарів з Поділля за три квартали становив 535,2 мільйона доларів, що на 13,4% менше, ніж за січень-вересень минулого року. Натомість імпорт зріс на 10,9% до 490,3 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 44,9 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,09 (у торішньому січні-вересні 1,4).

Майже половину експорту Хмельниччини – 46,6% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 250 мільйонів. Щоправда, це на 17% менше, ніж за три квартали торік. Агресія та перекриття портів на початку війни й досі даються взнаки. Так, експорт зернових культур становив 183,4 мільйона, що на 21,7% менше, ніж за відповідний період минулоріч.

Але маємо і стрімке зростання за окремими групами товарів. До прикладу, алкогольні і безалкогольні напої та оцет ми експортували на 17,3 мільйона, що в 16 разів більше, ніж у торішньому січні-вересні. Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 5,5 мільйона, що в 3,5 тисячі разів більше в порівнянні з торішніми трьома кварталами.

Зростання в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед становило 56,1%. Продукції експортовано на 24,5 мільйона. Причому збільшення у понад півтора раза досягнуто передусім завдяки меду.

Також значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 52,6 мільйона, що на 10,7% менше, ніж торік за відповідний період.

експорт товарів з Хмельниччини

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, експорт засобів наземного транспорту, крім залізничного, зріс утричі до 5,8 мільйона.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook