Новини
Духовність

Ікона з таємницею зберігається у храмі на Хмельниччині

Переживши декілька переломних етапів, й у сучасному світі – реставрацій, до наших днів збереглася чудотворна ікона Святого Антонія з Падуї. Уже п’ятдесят років на неї приїздять подивитися католики з усього світу. А в період війни перед зображенням святого просять і миру.

Ця ікона колись була в храмі Ордену отців-францисканців у Кам’янці-Подільському. Це вже понад 600 років тому. І так як тут також францисканці мали свій монастир, то було вирішено, що вона буде перевезена сюди, – розповідає настоятель парафії св. Станіслава єпископа і мученика отець Віктор Лутковський.

А саме – до Городка. Та за легендами щоразу, коли прихожани збиралися звернутися до чудотворного Антонія з Падуї з молитвами, ікона щезала. І так було декілька разів. Допоки її не привезли урочисто.  Тут вона деякий час зберігалася у зруйнованому храмі. Згодом свого часу від злого її переховували самі ж люди. І ось уже понад пів століття ікона є окрасою костелу Святого Станіслава єпископа і мученика й тим образом, що творить дива.

14 червня завжди сюди приїжджає дуже багато людей, і вони дають неймовірні свідоцтва своєї молитви, коли просять Святого Антонія про заступництво, а особливо він є покровителем від речей загублених. Але не тільки речей, а й змарнованих, невикористаних справ нашого життя, – каже отець Віктор.

Прихожани вірять у чудотворність ікони і зцілення нею від тілесних і духовних недуг. Дива, пов’язані з нею переказують ще від радянських часів.

На своєму шляху ікона Святого Антонія з Падуї пережила декілька масштабних реставрацій. Сьогодні унікальний духовний експонат вкритий спеціальними фарбами, які дозволять зберегти вигляд ікони якнайдовше. Практично всі елементи образу, можливо, в дещо зміненому вигляді, але збереглися.

Сама ж мурована святиня, де зберігається образ святого Антонія, збудована ще у 1989 році, на місці цвинтарної каплиці. Це перший свого часу збудований католицький храм в сучасній Україні. В період нинішньої війни тут щодня моляться за наших військових та перемогу.

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський

Читайте також: Ікони зі зруйнованої росіянами церкви передали у хмельницький храм

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook