Новини
Суспільство

Місце для головної новорічної ялинки шукають у Хмельницькому

Де встановлять головну новорічну ялинку – у Хмельницькому поки не визначилися. Традиційного різдвяного ярмарку у цьому році не буде. У міській раді планують влаштовувати лише благодійні заходи, де збиратимуть гроші на потреби армії. Святкові вистави, майстер-класи та концерти відбуватимуться у школах, садочках та у закладах культури.

Будь-яких рішень ще не прийнято: починаючи від локації, на якій би мала розміщуватися новорічна ялинка і саме містечко, закінчуючи тими заходами, які би ми могли в цих умовах запропонувати хмельничанам. Крім того, ми бачимо суспільну напругу по всій Україні в зв’язку зі встановленням новорічних ялинок і заходів, які плануються в різних містах, – прокоментував для МТРК Місто начальник управління культури Артем Ромасюков.

Тож будь-які рішення щодо долі головної новорічної ялинки все ще не прийняті. Нагадаємо, за мирних умов у цю пору у Хмельницькому вже закінчували облаштовувати територію новорічно-різдвяного ярмарку та прикрашати ялинку, яку декілька років поспіль у Хмельницькому засвічували першими в Україні.

Мешканці Хмельниччини, як і інших міст країни, останні кілька тижнів (в той час, коли не обговорюють проблеми зі світлом) активно висловлюються «за» та «проти» встановлення новорічної ялинки. Хтось вважає, що «не на часі, а гроші на прикраси треба передати на ЗСУ». Те, що у Хмельницькому, до прикладу, вже декілька років поспіль новорічні прикраси не купують, а користуються одного разу придбаними, ці хмельничани, вочевидь не в курсі. Новорічну ілюмінацію на пішохідній Проскурівській не знімають круглий рік. Менше з тим, люди вважають, що святкувати, поки йде війна, не варто. Інші ж вважають, що новорічна ялинка – це більше для дітей, які чекають цього свята цілий рік. І мінімум ялинка (без гучних та масштабних заходів) в місті має бути.

Будь-яке рішення не прийняте. Але хочу зазначити, що навіть якщо ми будемо робити якісь невеликі короткострокові заходи, то це будуть, в першу чергу, благодійні короткочасні акції, покликані підтримати Збройні сили України – збором коштів на якісь визначені цілі, – додав Артем Ромасюков.

Щодо коштів, які передбачалися в базовому бюджеті на 2022 рік на різдвяні заходи і на святкову ілюмінацію, то вони вже давно були розподілені на потреби ЗСУ Та військових частин, які підшефні Хмельницькій міській раді, додав посадовець.

Новорічні ялинки в інших містах

Визначилися щодо формату святкування різдвяно-новорічних свят вже у багатьох містах України. В більшості від головних ялинок відмовилися (інформація станом на 19 листопада).

Київ. У столиці новорічна ялинка буде. Попередньо визначилися, що оформлять її в кольорах національного прапора. Проте жодних святкувань, концертів та ярмарку у Києві не планують.

Запоріжжя. Святкові заходи в місті обмежать, щодо ялинки ще не визначилися. Навіть якщо рішення приймуть на користь встановлення, додаткові кошти на прикрашання не витрачатимуть – використають ті, які були придбані у минулі роки.

Суми. Ялинку не встановлюватимуть, заплановані на неї гроші спрямують на обороноздатність міста.

Рівне. Проти встановлення ялинки висловилися понад 50 відсотків мешканців міста. Крім того, наразі у центрі міста, де щороку ставлять новорічне дерево, відбуваються прощання з загиблими військовими.

Дніпро. Дискусії щодо новорічної ялинки у місті точилися палкі. Зрештою міський голова Борис Філатов повідомив:

Полтава та область. Міський голова не проти встановлення ялинки, однак очікує дозволу уряду та згоди мешканців громади. У Кременчуку ялинка буде, без додаткових витрат на іграшки. Біля ялинки планують розмістити ковзанку, гучних святкувань у місті не влаштовуватимуть. У Миргороді ялинка буде без ілюмінації.

Чернігів. Святкових заходів не планують. За словами начальника міського управління культури та туризму, “зараз можна думати лише про елементи атмосфери та про вітання дітей”.

Івано-Франківськ. Ялинку зроблять з понад тисячі дитячих малюнків. Біля неї планують влаштувати невелике освітлення, але без ілюмінацій.

Чернівці. Влада вважає, що встановлювати головну ялинку цього року недоречно. Крім того, на Соборній площі, де щороку ставили ялинку, наразі розміщені ангари для допомоги переселенцям.

За інформацією Медіа агентства АСС 

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook