Новини
Новини від читача

Безлад у тепло- та електровідключеннях обурює хмельничан

Прийшов додому. Є світло – комфорт і затишок. Хоча. Стривайте. Не зовсім затишок – на термометрі 16; батареї холодні. Дивина, здається. Або навпаки: батареї гріють, а електрики немає. Теж виглядає нонсенсом, але на Тернопільській, 18 у Хмельницькому – стандартна картина.

Доволі логічно, коли є світло – теплоносій циркулює в радіаторі. Й навпаки: немає електрики – мерзнемо. Якщо ж відбувається «перекіс» із теплом і струмом, дзвонимо в «аварійку», чому світло є, а батареї холодні. У відповідь – відімкнули котельню від живлення.

Виникає відразу два запитання. Одне риторичне: а хіба так може бути, що котельня, що неподалік, відімкнена від електрики, а будинки заживлені. Як бачимо, таке можливе. Друге питання вкрай практичне. Котельні – не критична інфраструктура? Взимку хіба не пріоритет саме їх забезпечувати енергією, навіть заощаджуючи на населенні?

Сподіваюся, що енергетики чудово розуміють, до яких страшних наслідків може призвести тривала зупинка котелень у морози. Хто не знає – нагадаю: лід легший за воду, отже замерзла вода має десь на одну десяту більший об’єм. А труби в нас не гумові, а залізні або пластикові. Замерзне в них вода – репнуть.

І якщо у зовнішніх мережах тріщина в трубі – звичайна справа: виколупав ямку та полагодив, то пошкодження квартирної мережі – катастрофа. Треба міняти всю систему теплопостачання. Тому, здається, коли енергетики «граються» із котельнями, ризикують із нашими мережами.

А думка, що енергетики іноді саме «граються», виникає, коли поспостерігаєш за їхніми відключеннями. Не аварійними, а плановими.

Але спершу хочеться доземно вклонитися фахівцям, які працюють «на землі». Всім тим, хто вдень і вночі ремонтує-ладнає енергосистему, знищену ворогами. Не зважаючи на погоду, вони дають нам світло та тепло.

Чого не скажеш про тих, що працюють «за столом», у теплі та при світлі. По-перше, за цей час можна було б зробити «людській графік» відключень, у якому можна розібратися? Внести за місяць всі будинки міста в звичайну табличку, розбити їх за підстанціями та поділити на чергу. Довго? Так. Складно? Ні.

По-друге, нащо чіпати котельні? По-третє, чи енергетики враховують у графіках відключень будинки, які «живуть» тільки на електриці? Стандартний будинок із газом за відсутності світла – придатний для життя. Сів на кухні, включив плиту: маєш трохи тепла, й світла, й гарячу їжу.

Будинки ж без газу при відімкненні світла стають «безпорадними»: темно, зимно, голодно. Здається, такий нюанс не враховується.

Всі розуміють, галузь наразі працює в авралі. Під постійним тиском. Під звинуваченнями, що багатеньким електрику дають, в Європу експортують. На ці дурниці не зважатимемо, але «неохайність» у віялових відключеннях зараз містянам видається очевидною.

Нагадаємо, сьогодні у Хмельницькій області працюють аварійні графіки відключень. Електропостачання енергетики можуть відключати за трьома чергами одночасно. Про початок та закінчення знеструмлень не повідомляють.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook