Новини
Суспільство

Міський голова Нетішина порадив містянам у надзвичайній ситуації подбати про себе самим

Спочатку був “пост хамства” від міського голови, потім – доповнення до нього. У двох словах – очільник Нетішина, міста, яке опинився чи не в найкритичнішій ситуації, порівняно з іншими населеними пунктами області через абсолютну залежність від електропостачання, майже звинуватив містян в тому, що за 9 місяців війни вони не підготувалися до надзвичайної ситуації, в якій опинилися через знеструмлення міста. Та порадив вчитися дбати про себе самим.

Отож, спочатку був “пост хамства” від міського голови. Судячи з написаного Олександром Супрунюком, це була реакція на те, що його в одному з дописів за щось обізвали хамом.

Коли я в одному пості згадав про обов’язки громадян – в декого обуренню не було меж! І за це мене обізвали хамом. Тому хамства вам у стрічку.

Далі – вибрані цитати, оскільки сам допис досить великий (почитати його можна тут).

Про податки, які треба ділити надвоє:

Держава існує виключно за рахунок податків та зборів, різних акцизів та мит, які в кінцевому підсумку сплачують платники податків. І якщо вистачає на три скоринки хліба, то вимагати лобстерів з червоною ікрою не виходить. Навіть якщо перед виборами вам політикани наобіцяли в когось відібрати, а вам дати. В Україні перед війною 10,5 мільйонів працездатного населення платили податки, 10,5-не платили. Тобто ваші три скоринки треба поділити надвоє. То може не вистачило на оборону-танки, ракети не тільки тому, що олігархи з чиновниками крали, а й тому, що пересічні громадяни не всі платили в казну? (Не заплюйте екрани гаджетів, вам ще з ним працювати)

Про пріоритети:

Крилата фраза останніх місяців-не списуйте все на війну! Ні, дуже дорогі громадяни, яким всі винні! Це ви вилізьте зі своєї шкаралупи і зрозумійте: війна стукає в кожний дім, кожен відчув чи відчує на собі! Як би ви не ховались та не відгороджувались. Так, як було не буде. І якщо ми стоїмо перед вибором: купити пікап для військових чи купити обладнання в школи – для мене питання не стоїть.

Про те, що заряджати смартфони у “Пунктах Незламності” – це хамство (нагадаємо, в роз’ясненні, “Що таке Пункт незламності” зазначено: що Пункти незламності передбачають можливість для кожного українця безкоштовно зігрітись чи підзарядити гаджет навіть в умовах тривалого знеструмлення населеного пункту”):

Якщо ви при періодичній подачі електроенергії в місто приходите в “Пункт Незламності “, щоб зарядити смартфон-(ОДИН) і для цього витрачається 10 літрів палива, то це – хамство! Якщо через пять хвилин після відключення світла вимагають гарячу воду чайку попити – це як назвати?

 Про перекладання на інших своїх проблем:

Воює вся країна: хто – на передовій, хто – на енергетичному, хто – на інформаційному фронті. Кожен повинен зайняти свій пост. Наш окоп – наша квартира, хата. І якщо нема достатнього запасу харчової та технічної води хоча б в розрахунку три доби: запасу їжі, засобів для приготування їжі, автономним освітленням – ви не підготувались до оборони!!! І переклали на інших свої проблеми.

Про головне для багатьох: що робити з холодильником?

Не питайте мене, що робити з повним їжі холодильником – у вас було 9 місяців, щоб вирішити цю проблеиму! З”їсти, замаринувати, засолити, закоптити, законсервувати!

Про лобстерів та “комфорт” від батьків та дідів:

Якщо нарешті кожен візьме відповідальність за себе і свою сім”ю, переосмислити та пристосується до нових умов – можна створити відносно комфортні умови і в цих реаліях. Без червоної ікри і лобстерів. До рівня кам”яного віку ми не опустимось. Десь періодично ми будемо на рівні наших батьків і дідів. Без електрики, центрального опалення. Але вони створювали собі комфортні умови! А зараз готуємось, запасаємось всім необхідним. Готуємо місто до чергового удару ворога. І якщо прилетіло не до нас, це не означає, що ми цього не відчуємо.

Під цим першим дописом не так багато зібралося коментарів суто по тексту, здебільшого коментатори гиркалися між собою та підтримували (або не підтримували) міського голову. Звісно, потрібно зважати на те, що не всі, хто прокоментував, можуть бути мешканцями Нетішина, адже ботів-іпсошників виключати також не можна.

А от під іншим дописом міського голови Нетішина коментарі вже геть інші. Допис був невеликий, тому процитуємо його повністю:

Сотий раз повторюю – довоєнного комфорту не буде. Треба прийняти як данність – світла не буде. Тепла не буде. Звязку не буде. Води не буде. Все це треба віднайти і підготувати самостійно. Якщо це все у вас є постійно чи періодично-дякуйте всім, хто вам це забезпечує. І ЗСУ звісно, за те, що у вас є житло. Створюйте комфорт виходячи з вищенаписаного. Це можливо. Коли ми зможемо повернутись до звичного комфорту-коли наші захисники загонять орків на їх болота, а поневолені народи, одурманені брехливою пропагандою здобудуть свободу та незалежність. І, між іншим, красти дрова від мангалів собі на дачі-це мародерство. Не уподобляйтесь оркам.

Коментували це звернення до громади так:

Уточнення: це Нетішинці мають шукати самі? Чи можливо спільними зусиллями із місцевою владою?  я готовий долучитись до забезпечення міста, та нажаль проживаю в іншому місті. Проте мої рідні проживають у м.Нетішин. І я хотів би чути від місцевої влади як мінімум план дій. А слова: “шукайте самостійно” – звучать трохи дивно. Здається це не краще рішення кризис-менеджменту.

Дякую за ваший оптимізм, ви вмієте “підтримати” нас. Навіщо сіяти паніку, люди і так налякані

Добре, що ви не в армії десь командуючий, тоді буде супер бойовий і моральний дух. Беріть зброю де хочете і все решта, бо буде дупа, кожен сам по собі. До речі беріть приклад з мера Садового

А в кого мінімальна пенсія і зарплата, малі дітки, хворі і старі? Вони теж можуть себе всім заперечити? А для чого там стільки слуг народу, що вони роблять?

Олександр Супрунюк відповів: Припиніть цю популістичну маячню. Не прикривайтесь малими та немічними. Вони отримують пільги та гроші на дітей. Працюють соцслужби. всі одинокі на обліку і обслуговуються соцпрацівниками. Відкрито пункт матері і дитини на базі лікарні. Ми моніторили-практично більшість пенсіонерів має працюючих дітей. Обовязок яких доглядати своїх батьків, а не перекладати на державу. Щодо слуг-що вони вам наобіцяли-звертайтесь до них.

я коли читаю таке то розумію, що ви взагалі не розумієте принципи роботи соціальних служб. Мабуть ніколи не зверталися до них по допомогу. Скільки людей зараз потребують її. А через ті дебільні постанови не мають права ні на що. Поставили нас в такі умови, що щоб не здохнути з голоду або красти або на війну. Та коли вб’ють то твоя родина нікому не буде потрібна….. А ваші моніторинги то взагалі сміх. Хоч нікому про них не кажіть!!!

“практично більшість пенсіонерів має працюючих дітей”. Поки що.

Додатково до негараздів, що створюють нам орки, додалася проблема виїзду з міста в вечірні години, коли люди поспішають до дому після роботи. Зверніть увагу на ці черги. Це той випадок, коли ліки гірші за хворобу.

Ні один мер міста не дозволяє собі такого хамства. до чого треба ненавидіти нетішинців щоб так спілкуватись. то може вже час покинути мерську посаду коли так дратують людські проблеми і прийде людина яка щиро буде опікуватись проблемами міста а не тільки піаритись на війні. мер повинен бути вихованим далекоглядним господарем міста вміти слухати і адекватно реагувати

Нещодавно у Львові на свердловинах встановили 12 колонок, щоб мешканці мали резервне водопостачання — вони є автономними і не беруть воду з міської мережі. Чому в місті не можна зробити декілька?

Якщо перекласти на людську і прибрати всі гучні слова, то мер маскує власну безвідповідальність/небажання покращити становище людей усіми можливими способами, як це відбувається у інших містах. Обов‘язки діють і в критичному становищі, а не лише коли зручно працювати. Це ще мовчу про сусідство з АЕС яке ніяк не позначається на якості життя людей на данний момент, а це ключовий напрям в якому можна працювати.

Якось так підтримують людей в іншому місті.

Навіщо ми обираємо собі владу? На питання про світло на пішохідних переходах за допомогою сонячних батарей, влада відповідає, що це дорого 23 тис. грн за батарею віддавати, а людське життя не дорого? А воду привозити з Хмельницького на водовозках не дорого? Хтось тут писав про свердловини в місті, навіть криниці згодились би зараз, он біля церкви люди в чергу біля криниці стають. В тих же Острозі й Славуті це недорого, а Нетішин собі не може дозволити. В нашому місті влада щодня тільки провокує нас на обурення такими постами. П.с. Скоро туалети на вулицях знадабляться, це теж люди самі собі забезпечити повинні?

Пам’ятаю як Зеленський казав “я вам ничего не должен”. Не можете справитися з кризовою ситуацією, знімаєте з себе відповідальність? Чи дістали скарги людей? А ви для кого працюєте і від кого отримуєте зп, забули ???

А чим займається мер? Якщо всю відповідальність переклав на людей, то складай повноваження, ніхто плакати за тобою не буде. Буде день, коли тебе інфанта обов`зково тицьнуть в твою писанину і пригадають тобі всю зневагу до людей. Ганьба!

Нетішинці, йдеться про максимальну готовність дома до несподіваної та тривалої ситуації, в якій ніхто не зможе допомогти. Може статися так, що ви не зможете вийти з квартири, не почує, ані мер, ані сусід. Досі повно рожевих поні, яких треба заспокоювати, правду подавати чайними ложками п’ять разів на день, бо воєнні реалії виявились не такими, як на білбордах. Дев’ятий рік війни. Не сподівайтесь, що війна швидко закінчиться (швидше закінчаться терміни влади обранців, загадуйте бажання)). План зараз один- прибрати максимальну кількість московитів. Зберігаймо спокій, підтримуємо і допомагаємо один одному, готуємося відповідально, якщо знаєте самотніх літніх людей, повідомте службам, будьмо уважні і пам’ятаймо- світло і тепло починається з наших сердець.

Вмив руки, бо сказав, що не буде звичного комфорту? Я здивована, що це комусь відкриття. Два дні холодні батареї, день без води, пів дня без якісного зв’язку і вже паніка? Може не права, думаю що 1) на такий термін вдома має бути вирішено з джерелами світла, води та їжі. Це ж навіть не тиждень) 2) Якщо вважаєте, що влада не забезпечує, нічого не робить, не звітує, не відповідає, бреше, то тим паче нічого чекати, логічно подбати самим за сім’ю. Пункти обігрівання по точках в місті є, підвоз води є, дрова по дворах дають, технічна вода вдосталь. Скважини? Прийнято, можна займатись, якщо є гроші і час. Що ще, не знаю. Знаєте, кажіть.

Н-да… Це коментар “справжнього керівника міста”. Я так розумію, що нам, всім мешканцям міста, потрібно вже сісти у темних, холодних, без води квартирах, і чекати доки настане смерть. Бо наш мер такий “оптиміст”. Не можна писати так меру. Потрібно підтримувати мешканців міста, а ви, що робите???

Я дико перепрошую. Звичайно всі будемо разом терпіти. Але дивно чути, що кожен сам за себе. В Грузії до прикладу, під час російської анексії, люди парки вирубували, щоб костри палити. Так що нехай голова лісгоспу вибачить ,якщо не дорахує 3 літри до свого Х5, але нехай готується, що впавшу дровину я з лісу таки потягну, якщо буде потреба.

Ну, маючи приватний будинок, сонячну/вітряну станцію, теплові насоси/каміни/скважини можна “віднайти” все перераховане. Легко таке писати, коли у тебе, напевно, все це є))) А що робити середньо статистичному мешканцю, пане менеджер міста?

З 14-го року всіх все влаштовувало, обирали мера тричі. А тут вся країна страждає, електроенергію пробують експортувати з Румунії (ви уявіть яка її ціна буде для нас). Надіюсь, що місто підключать до ХАЕС. треба бути готовими до всього. А мер в грубій формі нам лише нагадав поговірку “На Бога надійся, а сам розум май”. Після війни вже обирайте мера собі по душі, тільки не тримайте по три сроки, а міняйте якщо не вгодив)

На цьому власне, можна завершити розповідь про розмову міського голови Нетішина з громадою. Звісно, місто енергетиків – не єдине, де існує проблема комунікації між владою та тими, хто її обрав (судячи з коментарів). Проте, якщо в інших містах є бодай якісь варіанти для людей, як викрутитися у критичній ситуації (знайти родичів з газовою плитою, щоб зварити їсти; знайти вулиці, будинки, установи, де електропостачання є завжди, тож зарядити мобільні хоча б для того, аби повідомити рідних, що “у нас все нормально” – за бажання можна; тощо) то у місті, повністю залежному від електропостачання, ці проблеми поглиблюються на порядки. І притомний діалог влади з громадою замість “постів хамства” людей би більше влаштував.

Разом з тим, мешканців Нетішина можна “втішити” (якщо це можна так назвати) тим, що коли інші міста опиняться в ситуації повного знеструмлення не на кілька годин, а на кілька днів (а таких варіантів не виключають, навпаки, про них говорять дедалі частіше), мешканці міста-супутника ХАЕС будуть до цього готові набагато краще, ніж решта. Тож усім, хто думає, що вже пережив найважчі часи і готовий до всього, варто ще раз перечитати все вище наведене, зробити висновки та готуватися. Виживати. Самостійно.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook