Новини
Екологія

У лісах Хмельниччини збиратимуть хмиз для перероблення на тріску

В умовах енергетичної кризи альтернативою для генерації тепла та електроенергії залишаються дрова та тріска паливна. Наразі зі всієї біоенергії, що виробляється в Україні, приблизно 70% отримують саме з твердої біомаси шляхом її спалювання. Аби поповнити запаси палива, лісівники Хмельниччини планують збирати в лісах хмиз, аби потім переробляти його на паливну тріску. Для цього разом з конструкторами одного з заводів області працюють над новим пристроєм, який збиратиме рештки, що залишаються після вирубки лісу.

Цикл заготівлі деревини, зокрема на Хмельниччині, – це виробництво без відходів. Тобто зі здорової та якісної деревини виготовляють пиломатеріали, з деревини непромислового використання – дрова паливні, а з хмизу та порубочних решток – тріску.

Про це йдеться у дописі Хмельницького обласного Управління лісового та мисливського господарства. Модернізувати процес збору решток, які залишаються після порубки лісу, планують за допомогою прристрою, який їх збиратиме та транспортуватиме на проміжний склад, де надалі виготовлятимуть паливну тріску. Працюють над створенням такого пристрою лісівники спільно з конструкторами заводу «Красилівагромаш». Розроблятиме обладнання вітчизняний виробник, оскільки закордонні машини коштують надзвичайно дорого.

Пристрій збиратиме рештки у вали. Далі їх навантажуватимуть на причіп з гідроманіпулятором та гідравлічними бортами, що дасть змогу вмістити максимальну кількість решток. Таким чином можна буде за один раз вивозити на проміжний склад від 10 до 15 кубометрів хмизу. А там його безпосередньо на місці перероблятимуть на тріску паливну, – розповіли у лісівників.

Та додають: це дозволить полегшити працю людей, зменшити логістичні витрати, а отже – збільшити прибуток. І, в кінцевому результаті, дати тепло та електроенергію українцям.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook