Новини
Екологія

Дерево, якому 160 років, становить небезпеку мешканцям Хмельницького

Ясен, що росте на майдані Незалежності у центрі Хмельницького, – в аварійному стані. Дерево, що спостерігає за хмельничанами понад півтора століття, може стати причиною біди. Останнім часом хмельничани почали помічати зміни пов’язані з ним.

Зокрема, стовбур нахилився та своєю вагою змістив бордюр.

Виникало занепокоєння ще влітку, коли ми побачили, що воно не виявляє нібито зверху якихось ознак хвороби, але почало нахилятися. За такий короткий період буквально на три сантиметри піднявся бордюр, – розповідає директорка департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОВА Анна Богданович.

Дерево є об’єктом природно-заповідного фонду України. З одного боку, воно є історично важливим, адже вистояло в не одній революції, було свідком воєн. З іншого – може нашкодити людям, адже зростає посеред активної відпочинкової зони.

Ситуацію погіршує нависання гілля над опорою лінії електропередачі.

Хмельничани щодо долі дерева одностайної думки не мають. Хтось вваажає, що дерево потрібно рятувати, не знищуючи його. Інші ж вважають, що люди – важливіші за дерева.

Вирішувати долю дерева взялися науковці-екологи та комунальники. Комісія дає надію – ясен можна врятувати. Прагнуть зберегти велетня і через зменшення вікового рівня ясенів загалом.

Наразі фахівці досліджують причини захворювання дерева з історією. А поки рішення, як бути з велетнем далі, не ухвалили, найперше хочуть убезпечити хмельничан, які полюбляють відпочивати на алеї вздовж майдану, якраз під цим ясеном. Для цього прилеглі лавки тимчасово демонтують та встановлять табличку з попередженням про аварійність ясена.

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський

Нагадаємо, за словами лісівників, дерева порід граб, дуб, ясен та клен – ідеальні варіанти для опалення взимку.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook