Новини
Суспільство

У Хмельницькому людей у скруті годують гарячими обідами

Акція “Гарячі обіди на колесах” стартувала у Хмельницькому. Започаткували її працівники міського центру соціальної підтримки та адаптації спільно із волонтерами громадської організації “Територія добра Поділля”. Упродовж зими людям, котрі перебувають у скруті, видаватимуть гарячу їжу та напої. Кухня на колесах працюватиме у будні поблизу парку імені Івана Франка.

Один з тих, хто користується допомогою волонтерів та отримує гарячу їжу – Микола Машовець. Чоловік виїхав з Донеччини ще у 2014 році. Новий дім знайшов у Хмельницькому. Нині разом з друзями приходить до кухні на колесах, аби посмакувати гарячою їжею.

Світло відключають. А я живу на 10 поверсі. Світла немає – приготувати не встигаю. Графіка не знаєш – не встигаєш підлаштуватися. Краще прийти взяти і обід і поїсти, – розповідає чоловік.

У день, коли журналісти МТРК Місто готували сюжет, в меню були гречаний суп, хліб та чай. До кожної порції волонтери дають одноразову ложку та контейнер. Поїсти гарячого люди можуть одразу на місці або взяти додому.

З людьми, яким допомагаємо, ми ще й проводимо соціальну адаптацію. Наразі категорія людей, які у нас харчуються, – це ті, хто потрапив у скрутні життєві обставини. Це пенсіонери, люди, які повернулися з місць позбавлення волі, люди, які мають статус бездомних. І взагалі, всі, хто потребує допомоги, її отримує – ми нікому не відмовляємо, – розповідає  завідуюча соціальним готелем Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Ніна Андрушкова.

Гарячі обіди «на колесах» – безкоштовні. Започаткували таку ініціативу працівники міського центру соціальної підтримки та адаптації спільно з громадською організацією «Територія добра Поділля».

Смакувати гарячими обідами щодня можуть понад пів сотні людей.

З міського бюджету на 2023 рік виділили 323 тисячі гривень саме на продукти для тих, хто перебуває в скруті. Це й ті, хто перебуває у нас на стаціонарі, і ті, хто отримує обіди на виїзді. Якщо порівнювати з минулим роком, коштів виділили на 10 відсотків більше, – розповідає директор Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Олександр Парацій.

Цього року гарячі обіди на колесах видають лише поблизу парку ім. І. Франка. У четвер працюють о 15.00, в інші дні, крім вихідних, о 12.00.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook