Новини
Культура

Хмельничан запрошують на унікальну фотовиставку місцевого фотографа (ФОТО)

Напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся вернісаж знаного у місті фотографа Олександра Савенка. Фотовиставка «Світлина в темні часи» – друга персональна виставка митця, яка символічно відкрилась в стінах ХОХМ, де автор працював на початку дев’яностих.

Експозиція вирізняється від попередніх виставкових досвідів Олександра Савенка тим, що світлини надруковані на банерному полотні. У музейній залі представлено сорок фототворів майстра, на яких зображено рідне місто Хмельницький, природа Поділля, натюрморти, репортажні фото.

«Захопити» об’єктивом світло та чистий, насичений й густий колір, презентувати його глядачеві у кращому сусідстві світла й тіні, а також додати до нього трошки історії – ось, що творить у своїх світлинах знаний у місті й далеко поза ним фотограф Олександр Савенко.

Вдивляючись ці фотографії, навіть не маючи академічного розуміння основ колористики й композиції, впадаєш у стан завороження тонкими переходами відтінків через нюанси й напівтони. Кожне фото – це окрема байка про день або мить, прожиту не даремно, яка зафіксована з найвищою якістю й дзенівським душевним спокоєм, подібно буддійському ченцю, який розуміється на плині часу та його відносності, – зазначає кураторка виставки, науковиця ХОХМ Ольга Нікітіна

Вже кілька років поспіль Олександр Савенко фіксує красу й різноманіття сторів Хмельницького на святах, фестивалях й інших культурних подіях міста, його вклад в архівацію історії цінує й відзначає міська влада, тож на відкриття виставки привітати митця прийшли заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривенко та начальник управління культури ХМР Артем Ромасюков.

Пан Олександр дійсно щиро любить наше місто, адже його фото можна зустріти і на нашій брендовій продукції і у фотокнизі про рідний Хмельницький. Тож, з впевненістю можемо зазначити, що він співтворець нашого унікального бренду, – зазначив Михайло Кривак.

Фотографії цього майстра однозначно несуть світло, сонце і позитив – саме те, чого сьогодні нам всім не вистачає, тому така виставка – це справжній подарунок всім хмельничанам, – прокоментував Артем Ромасюков.

Виставка дає відповіді на питання, що приваблює глядача в сучасному фото, чому колір такий важливий для людського ока і яка роль світла у творення фотомистецтва.

Громада також добре знає Олександра Савенка як волонтера. Сьогодні, як і тисячі свідомих українців, він допомогає фронту в тилу – здійснює потрібні гуманітарні перевезення з-закордону за першої необхідності.

Я хочу, щоб ця виставка стала ще один моїм волонтерством зі сторони мистецтва. Вірю, що кожна з цих світлин – маленький вогник добра і любові, які здатні перемогти ворога чистотою й щирістю! – зазначає митець Савенко.

Наразі фотомитець не зупиняється на досягнутих вершинах, а успішно крокує далі, шукає нові об’єкти, людей й історії. Варто наголосити, що світлини Савенка насичені історіями людей, тварин, птахів й міста, де б не перебував митець.

За ці місяці війни ми звикли говорити про наші плани, щось на кшталт «це після перемоги», але є події, які потрібно втілювати вже, щоб її наблизити. Даруючи радість й надію у кожному кадрі, оптимістичні світлини митця допомагають пережити темні часи, які неодмінно минуть, – зазначає заступниця директорки ХОХМ, мистецтвознавиця Олена Михайловська.

Насолоджуватись тріумфом кольору, прозорістю відтінків й історіями простих сюжетів про життя в творах виставки «Світлина в темні часи» хмельничани і гості міста можуть протягом місяця – до середини січня 2023 року.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook