Новини
Суспільство

За час війни на Хмельниччині кількість пограбувань зменшилася майже вдвічі

За усіма видами тяжких злочинів на Хмельниччині в період війни правоохоронці спостерігають зниження їх реєстрації. Однак, майже вдвічі зросла кількість шахрайств та бійок.

У березні поточного року в Україні посилили відповідальність за скоєння злочинів у воєнний час. Серед найсуворіших покарань – 15 років або довічне позбавлення волі із обов’язковою конфіскацією всього майна – за держзраду чи диверсію. Окрім того, поза увагою законотворців не залишилися і грабежі та розбої.

У поліції Хмельниччини проаналізували рівень злочинності за 11 місяців. За їх оцінкою, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, у 2022 повідомлень, що мають ознаки кримінальних правопорушень стало менше майже на 17%.

Якщо минулого року у нас було понад 16 тисяч заяв та повідомлень, що надійшли до поліції, то цього року ми зафіксували трохи більше ніж 10 тисяч таких повідомлень. Загалом майже за усіма видами тяжких злочинів ми спостерігаємо зниження реєстрації. Зокрема, знизилася кількість крадіжок – як загалом, так і з квартир. Знизилася кількість грабежів майже на 40 відсотків, розбійних нападів, – коментує начальниця сектору комунікацій ГУНП у Хмельницькій області Інна Глега.

Серед причин цього явища – посилений контроль правоохоронців на вулицях – як удень, так і в темну пору доби. Це підтверджують і психологи. Однак кажуть: поменшало злочинів не лише через це.

Люди стурбовані, люди схвильовані, психічно нестабільні. Зараз є посилена відповідальність, є багато патрулів у місті. Також багато людей залишило країну, – пояснює психологиня Олена Петяк.

Разом з тим, на території Хмельниччини майже вдвічі побільшало випадків шахрайств, переважно здійснених в інтернет-мережі. Також дещо зросла кількість умисних тяжких тілесних ушкоджень. Більшість з них вчинені у стані алкогольного сп’яніння, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Читайте також: Мешканку Хмельниччини піймали на спробі крадіжки iPhone вартістю 50 тисяч

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook