Новини
Інфраструктура

На Хмельниччині наростає соціальна напруга через графіки відключення світла

Спочатку голова Кам’янець-Подільської міської ради, тепер – очільник Славутської звертається до керівника АТ “Хмельницькобленерго” з проханням вжити заходів щодо інформування населення про те, чому у ввіреній йому громаді не дотримуються графіків відключення світла та не повною мірою інформують населення про адреси, за якими ці відключення мають відбуватися. В результаті у суспільстві знову наростає соціальна напруга через незадоволення людей, на їхню думку, несправедливими відключеннями світла, під час яких інтереси частини споживачів не враховуються.

Нагадаємо, трохи менше, ніж два тижні тому через хаотичні та не до кінця зрозумілі людям відключення світла на Хмельниччини ситуація стала критичною та призвела до того, що у деяких громадах люди почали виходити на протести. Зокрема, у Старокостянтинові повідомлялося про те, що місцеві мешканці приходили до міської ради, аби поспілкуватися з міським головою, але безрезультатно. У Славуті люди не лише вийшли протестувати, а й погрожували перекрити дорогу. Неспокійно було й у Кам’янці-Подільському, тож міський голова Михайло Посітко заявив про намір відвідати Хмельницький та поспілкуватися як з начальником Хмельницької ОВА Сергієм Гамалієм, так і з очільником “Хмельницькобленерго” Олегом Козачуком.

Обіцянки своєї міський голова Кам’янця дотримався, з обома керівниками поспілкувався. Що саме стало причиною, що того ж дня Хмельниччина отримала додаткові ліміти на електроенергію, наразі важко сказати. Проте відтоді протягом 10 днів в області ситуація з електропостачанням дещо стабілізувалася. Принаймні, частина мешканців Хмельницького це помітила. Проте досі є чимало таких споживачів в області, хто не задоволений не самим фактом відключень, а тим, що графіків, навіть в режимі 6 на 2 (або 2 на 6) досі не дотримуються. Через що без світла люди залишаються по 6, 8, 12 годин. Принаймні, так пишуть у соцмережах щоразу після оприлюднення графіків відключення світла. Щоправда, останнім часом обурених коментарів стало суттєво менше. Але – не у Славуті.

Принаймні, про це свідчить лист Славутського міського голови Василя Сидора, з яким він звернувся до в.о. Генерального директора АТ “Хмельницькобленерго” Олега Козачука. У листі зокрема йдеться про те, що

“У Славутській міській територіальній громаді спостерігається чергове зростання соціальної напруги, зокрема, громадяни скаржаться на наступне:

  • недотримання Славутським РЕМ АТ “Хмельницькобленерго” графіків відключень,
  • відсутність повної інформації щодо переліку вулиць, будинків міста Славута у чергах відключень Славутського РЕМ, оприлюднених на офіційному вебсайті АТ “Хмельницькобленерго” у рубриці “Відключення.

Лист оприлюднили вчора, 20 грудня, на сторінці Виконавчого комітету Славутської міської ради. У листі Василь Сидор також просить “вжити відповідних заходів і надати роз’яснення для подальшого інформування громадськості”.

Зважаючи на досвід звернення до керівника “Хмельницькобленерго” міського голови Кам’янця-Подільського, швидше за все на цей лист має бути якась реакція. Залишається почекати. А поки що мешканцям Славути вже сьогодні треба бути готовими до того, що у них досить довго не буде світла ні в кого. Принаймні, про це йдеться у повідомленні “Хмельницькобленерго” щодо третьої спроби виконати ремонтні роботи на високовольтному обладнанні. Нагадаємо, такі роботи планували провести вже двічі, проте спочатку перешкодила аварія на іншій частині електромереж, згодом – масований ворожий обстріл України.

Через ремонтні роботи, які запланували почати сьогодні о 8 ранку, без електроенергії залишаться мешканці Красилівської, Старокостянтинівської, Старосинявської, частково Полонської та Шепетівської громад.

Також знеструмлення охопить Славуту та декілька мікрорайонів Хмельницького: Озерну, Виставку та Заріччя,повідомили у “Хмельницькобленерго”.

Щодо графіків відключення світла на сьогодні, 21 грудня, по решті Хмельницької області, то вони мають відбуватися за двома чергами в тому ж порядку, в якому були доведені на початку тижня.

Вчорашніх відключень по три черги одночасно, про які було оголошено в середині дня, в енергетиків поки що не планували.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook