Новини
Кримінал

З єврейського кладовища у Шепетівці зникла частина паркану

Менше ніж два місяці протримався цілим паркан навколо єврейського кладовища, зведений коштом благодійників. Сам паркан поки що на місці, а от брама та дві хвіртки зникли у невідомому напрямку. Небайдужі містяни вже звернулися до правоохоронців з проханням встановити, хто причетний до викрадення частини огорожі.

Як повідомляє видання “День за днем”, перемовини про облаштування території навколо кладовища, що розташоване у районі “Верховини” неподалік річки Гуска, між місцевою владою та То­ва­рис­твом зі збе­ре­жен­ня і за­хис­ту єв­рей­ських кла­до­вищ у Єв­ро­пі велися ще з минулого року. Отримавши від влади “добро” на встановлення паркану, у листопаді цього року, за сприяння Фе­де­ра­тив­ної Рес­публі­ки Ні­меч­чи­ни благодійники встановили огорожу, включаючи браму та дві хвіртки. Розмістили поруч пам’ятну табличку, де вказали чиїм коштом виконані роботи.

Цей цвинтар – один з найстаріших єврейських у Шепетівці. Як зазначали організатори та виконавці робіт, з-поміж тих, що вони огороджували за весь час існування такої ініціативи, Но­ве єв­рей­ське кла­до­ви­ще (New Jewish Cemetery) у Ше­пе­тів­ці – одне з найбільших та має найкраще збережені надгробки. Зокрема, вцілілих їх є близько двох тисяч.

Цвин­тар пра­цю­вав піс­ля Дру­гої сві­то­вої вій­ни. Най­ста­рі­ший над­гроб­ний ка­мінь да­то­ва­но 1890 ро­ком, а най­но­ві­ший — 1994-м, – зазначили у Товаристві зі збе­ре­жен­ня і за­хис­ту єв­рей­ських кла­до­вищ у Єв­ро­пі після того, як роботи були виконані.

Проте схоже, комусь металеві брама та хвіртки так впали в око, що їх вирішили привласнити. Що саме сталося біля єврейського кладовища у Шепетівці – встановлюють правоохоронці.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook