Новини
Інфраструктура

У «Хмельницькобленерго» розповіли про логіку відключень електроенергії в області

Попри ефективну роботу української ППО, ворогу вдається щоразу під час масованих обстрілів поцілити по тому або іншому об’єкту критичної інфраструктури. Через це в енергосистемі постійно зберігається дефіцит потужностей, що впливає на розподіл електроенергії між споживачами. «Питання світла» наразі у суспільстві – одне з найактуальніших. І в багатьох споживачів виникають запитання та претензії до енергетиків через логіку розподілу електроенергії та графіки відключень.

Днями про принципи застосування черг відключення світла розповідали у «Хмельницькобленерго». Нагадаємо, аби збалансувати мережу, щодня кожній області надається ліміт споживання електроенергії. Якщо в інших областях ці цифри озвучують, то на Хмельниччині обмежуються формулюванням «менший» та «більший». Власне, без розуміння потреб області в електропостачанні, ці цифри споживачам насправді мало що скажуть. Хіба в контексті «потрібно стільки – дають стільки».

Як розповіли у «Хмельницькобленерго», ліміт, який виділяється, зокрема, нашій області, визначений багатьма факторами: розташуванням регіону, кількістю населення, відсотком промисловості тощо. Критикуючи графіки відключень, мешканці області іноді нарікають на те, що, мовляв, в енергетиків не враховують вимушених переселенців, які оселилися на території області. З іншого боку, ці люди, схоже, не враховують, що чимало подолян на початку війни виїхали в інші регіони або за кордон. Тож якою наразі є кількість населення Хмельниччини – важко сказати.

Щовечора, або й вночі нам робиться умовний прогноз на завтра, який ми маємо, враховуючи всі наші обставини також врахувати, розподілити і перш за все застосувати по графіках обмежень, – пояснив під час брифінгу технічний директор АТ «Хмельницькобленерго» Олексій Філіпчук.

Нагадаємо, графіки відключень на Хмельниччині розділені на 4 черги. За словами Олега Філіпчука, ці черги розділені на рівні за потужностями частини.

Ними, в тій чи іншій мірі, ми варіюємо, перш за все, для того, щоб була градація для дотримання, скажімо так, соціальної напруги, – додав Олег Філіпчук.

За словами енергетиків, світло є постійно на об’єктах критичної інфраструктури. Таких в області – близько 20 відсотків. Також електрику не вимикають в будинках, які розміщені на одній лінії з лікарнями, котельнями, об’єктами водопостачання, каналізації та соціально важливими об’єктами: хлібопекарнями, молокозаводами, навчальні установи, – йдеться в сюжеті каналу Перший Подільський.

Разом з тим, чимало хмельничан, до прикладу, помічають, що іноді разом зі світлом в їхніх будинках зникає тепло та гаряча вода. А батьки повідомляють про те, що світло, попри запевнення енергетиків, вимикають, зокрема, у дитсадках. Принаймні, такі скарги лунали раніше.

Однак незабаром, повідомили на брифінгу, будинки, які отримують світло разом з об’єктами критичної інфраструктури, будуть переводити на інші електромережі. За умови, що технічна складова дозволить це зробити.

Одночасно на цій мережі з об’єктом критичної інфраструктури можуть знаходитися побутові споживачі, дрібний бізнес, які фізично відключити можливо. Щоб ви зрозуміли, що таке фізичне відключення – є об’єкт, ти приїжджаєш до цього об’єкта і фізично його вимикаєш, – пояснив Олег Філіпчук.

Також він додав, що мережі на Хмельниччині прокладені не по вулицях:

Розповсюдження мереж досить складне, і воно складається історично в процесі забудови, і залежить від багатьох факторів.

У «Хмельницькобленерго» запевнили: розподіл черг та електроенергії по області відбувається рівномірно. Частина мешканців області з цього приводу мають іншу думку. Проте побіжно слова керівництва обленерго підтвердили результати позапланових перевірок операторів системи розподілу, проведені в кожній області. Загалом, як повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час цих перевірок було виявлено 193 порушення. Хмельницької області немає у переліку тих областей, де таких порушень зафіксовано найбільше (а це Волинь, Київщина, Полтавщина, Тернопільщина та Чернігівщина), але немає й в переліку тих, де порушень зафіксовано найменше (Прикарпаття, Харківщина та Кіровоградщина).

Щодо ситуації з відключеннями світла на Хмельниччині станом на сьогодні, 22 грудня, то наразі діють графіки «4 на 4», відключення відбуваються за двома чергами в порядку, затвердженому ще наприкінці минулого тижня.

Вчора планували з третьої спроби виконати ремонтні роботи на лініях електромереж в північній частині Хмельницької області. Проте надвечір відбулося пошкодження лінії електропередачі, в результаті чого без світла залишилися Старокостянтинівська та Старосинявська, частково –Шепетівська, Красилівська та Полонська громади.

До слова, сьогодні в Україні відзначають День енергетика. Що б там не відбувалося у вас зі світлом, подякуйте енергетикам – вони насправді роблять титанічну роботу.  

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook