Новини
Здоров’я

Смерть від ускладнень, спровокованих грипом, зафіксували на Хмельниччині

Третій тиждень поспіль на Хмельниччині стрімко зростає кількість хворих на грип. Є й перший смертельний випадок. Хвороба відібрала життя 77-річного переселенця. Палати Хмельницької міської інфекційної лікарні продовжують заповнюватися пацієнтами.

Минулого року в нас не було діагностовано (я кажу про нашу лікарню) жодного випадку грипу. В позаминулому – 400 випадків. Загалом у попередні роки весь час реєструвався грип, торік – жодного випадку ми не зареєстрували. В цьому році ми вже маємо 80 випадків, і більшість хворих поступили в лікарню протягом грудня, – коментує директорка КП «Хмельницька обласна лікарня» Оксана Піддубна.

До лікарні госпіталізують пацієнтів уже с ускладненнями, спровокованими грипом. На сьогодні фактично половина хворих тут – діти. В тому числі – у реанімації.

Наразі з грипом у нас 6 хворих – 3 дорослих і троє дітей. Всі в важкому стані, всі мають запалення легень. Поступають зазвичай пізно. Не в перші 5 днів, коли можна застосувати ефективну противірусну терапію, а значно пізніше. Тобто ми «беремо» не «чистий» грип, а вже з ускладненнями. Тому вони всі у нас на кисневій терапії, деякі навіть потребують застосування ШВЛ, – розповідає заввідділенням анестезіології та інтенсивної терапії  ХІЛ Валентин Бавровський.

У реанімації пацієнти зараз – від 8-місячного немовляти до 90-річного дідуся. Усі пацієнти – з різних куточків області.

Сезон тільки розпочався, і ми це відчуваємо. Я думаю, мінімум місяць ці хворі будуть поступати до нас в стаціонар також. Нагадаю, що в стаціонар поступають тільки важкі хворі. Багато хворих лікуються амбулаторно, і їх кількість набагато більша, тому що переважно люди мають легку та легко-середню важкість перебігу хвороби, – зазначає Оксана Піддубна.

Жоден з пацієнтів лікарні не робив щеплення від грипу, а саме це, за словами лікарів, сприяло б уникненню важкого перебігу хвороби та ускладнень від неї.

Тим часом в області циркулює одразу два штами грипу – А та В.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook