Новини
Суспільство

Рятувальники Хмельниччини нагадали правила безпеки під час новорічних свят

Цього року новорічно-різдвяні свята в Україні – особливі. Вперше за часи незалежності вся країна святкує Новий рік та Різдво в умовах війни, в умовах обмежень електропостачання, економічної кризи та невпевненості у завтрашньому дні. Проте є речі, які залишаються незмінними за будь-яких обставин – правила безпеки під час свят. Коли ворог намагається знищити нашу державу, важливо не допомагати йому та не шкодити самим собі.

Правила поведінки під час новорічно-різдвяних свят, аби вони минули безпечно, нагадав Віталій Гричанюк, начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.

Новорічна ялинка. Її слід встановлювати на стійкій основі так, щоб гілки не торкалися стелі і стін та біли на відстані не менше 1 метра від електроприладів та побутових печей.

Не можна встановлювати ялинку на шляху евакуації.

Використовуйте лише фабричні гірлянди та не залишайте їх увімкненими, коли вас немає в кімнаті.

Стежте за домашніми улюбленцями, адже новорічна ялинка для багатьох з них – це як виклик. І часто вони можуть травмуватися об неї або ж спровокувати своїми діями пожежу.

Якщо ялинка засохла, її слід викинути, оскільки вона може швидко спалахнути.

В умовах сьогодення, коли є часті відключення світла рятувальники суворо застерігають: в жодному разі не використовуйте для прикрашання ялинки бенгальські вогні, свічки, саморобні гірлянди або легкозаймисті прикраси.

Що робити, якщо ялинка спалахнула? Перш за все слід швидко знеструмити гірлянди, які висять на ялинці. Взяти ковдру або рядно, намочити їх у воді та накрити ялинку. Якщо під рукою немає ковдри, слід залити ялинку водою або скористатися вогнегасником.

Якщо самостійно не вдається впоратися з вогнем, негайно потрібно викликати рятувальників за номером 101.

Щодо піротехнічних виробів, то у надзвичайників сподіваються на свідомість українців, які утримаються від їх використання під час війни.

Читайте також: У Хмельницькому ввімкнули святкову ілюмінацію та прикрасили дві ялинки

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook