Новини
Суспільство

Час для себе: у Хмельницькому діє послуга «Вільна мама»

У Хмельницькому сім’ї вимушених переселенців можуть на кілька годин залишити своїх дітей на педагогів та волонтерів. Таку послугу запровадили представниці громадської організації «Жіночий хаб».

У перші місяці повномасштабної війни стало зрозуміло, що сім’ям, які приїхали з різних куточків України необхідно бодай на декілька годин залишити своїх дітей на вихователів, щоб облаштуватись на новому місці. Саме тоді народилась ідея організувати гуртки для дітей-ВПО.

«Ми зрозуміли, що в багатьох мам є потреба залишити дитину хоча б на годинку-дві, щоб мати час зареєструватись, оформити документи, отримати гуманітарну допомогу, попрацювати дистанційно, щоб ніхто не відволікав, – розповідає Катерина Гідзула, голова ГО «Жіночий хаб», – Спочатку ми відкрили локацію у студії розвитку дитини «Синичка». Послуга мала попит, тож ми знайшли можливість відкрити такі гуртки ще на двох локаціях: у дитячій бібліотеці імені Тараса Шевченка та у клубі розвитку«FairyTale» на Гречанах».

Групи формувались з дітей віком від двох до восьми років, з яким проводили творчі заняття, майстер-класи та ігри. Родзинкою занять стало долучення до роботи педагогів дитячих психологів.

Наразі послуга «Вільна мама» діє в Хмельницькій обласній бібліотеці імені Т.Г.Шевченка. Дізнатись розклад занять та записатись можна на сторінці ГО «Жіночий хаб» у мережі Фейсбук. Всього з початку повномасштабної війни у Хмельницькому цією послугою скористались понад 100 сімей з різних куточків України.

Організаторки проєкту мають на меті продовжити впровадження послуги у громаді. Тож в рамках проєкту «Доступна дошкільна освіта для дітей ВПО та послуга «Вільна мама», як основа економічної спроможності жінок» було проведено робочі зустрічі з представниками та представницями освітньої та культурної сфери міста та області, державного сектору, волонтерами та психологами, самими жінками-ВПО.

«Зважаючи на попит, ми б хотіли, щоб така послуга була системною, а отже потрібні зміни до місцевих програм.  Під час обговорень учасники зустрічей дійшли висновку, що найбільш підготовленою для впровадження «Вільної мами» є бібліотечна система, – говорить Вікторія Пархомець, координатора проєкту. – Отож, зараз шукаємо можливостей організації розвиваючих груп для тимчасового перебування дітей позашкільного віку на базі централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади».

Наразі напрацьовується стратегія і механізми, необхідні для розвитку альтернативної системи дошкільної освіти в громаді та покращення доступу до неї дітей ВПО.

Заходи  відбуваються у рамках проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією Пакт за підтримки Уряду Канади.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook