Новини
Інфраструктура

Сотні уламків та мільйонні збитки: хмельничани розповіли про наслідки ракетного обстрілу

Хмельницький оговтується після ракетного удару. Комунальники відновлюють пошкоджену інфраструктуру, а містяни підраховують збитки. У декого вони обраховуються мільйонами гривень.

Вибиті вікна, викручені рами та уламки скла на підлозі – так виглядав після ракетного обстрілу міста магазин хмельничанина Юрія. Чоловік розповідає: розташований неподалік місця влучання заклад в момент вибуху був зачинений, тож ніхто не постраждав.

Залетіли осколки, була дуже сильна ударна хвиля, – каже чоловік.

У приміщенні одним з уцілілих залишився чималий акваріум з рибками. Повністю завдані збитки хмельничанин ще не підраховував, проте, за його словами, вони складають кілька мільйонів гривень.

Просто порозривало стелі, повикручувало лутки в дверях, повикручувало рами вікон і порозбивало всі вікна. Не можу сказати точно, але тут мільйони гривень, – каже Юрій.

Нагадаємо, ракетний удар по Хмельницькому росіяни завдали в останній день 2022 року. Вісім цивільних було госпіталізовано до лікарень міста з травмами. П’ятеро з них – до Хмельницької обласної лікарні. 22-річна дівчина померла.

З п’яти пацієнтів, яких госпіталізували, троє були у важкому стані, двоє – в середньо важкому. Троє прооперовані. Решті надана невідкладна допомога, – коментує завідуючий відділенням екстреної медицини КНП «Хмельницька обласна лікарня» Костянтин Креньов.

Життю постраждалих нічого не загрожує, але травми такі, що люди потребують постійного медичного нагляду.

Про стан ще трьох госпіталізованих людей, які були направлені до Хмельницької міської лікарні, розповів директор Валерій Гарбузюк.

Чоловіка 1999 року народження та жінку 2003 року народження доставили каретою «швидкої», ще один 30-річний чоловік звернувся сам, пізніше.  У них поверхневі осколкові ураження, які після обробки на травмпункті були повністю ліквідовані. Пацієнти в задовільному стані поїхали додому.

Олександр Федорчук – голова об’єднання співвласників одного із багатоквартирних будинків, який пошкодила російська ракета. Каже, бачив її на власні очі. Також чоловік показав пошкоджені квартири. За його словами, таких лише в одному будинку – 45. Крім того, зірвало ворота з 30 гаражів. Їх одразу взялися ремонтувати.

Машини там стояли. В машинах попідіймало дахи від вибухової хвилі. Там комерція – двері всі розбиті, скло вибите. Ворота ці просто приставлені. Всі вони зірвані з петель, і вибухова хвиля пішла аж на ту сторону, у двір. З того боку теж є пошкоджені ворота. Там, де люди живуть, вікна повибивало, – розповідає хмельничанин.

Уламки ракети були у квартирах та у стінах будинку.

Таких осколків на цій території було більше ста штук. Ми їх позбирали і викинули, щоб діти не брали їх в руки. Вибуховою хвилею вибило віконні рами прямо всередину в будинок. Якби не цей новий будинок… Він, можна сказати, врятував наш від вибухової хвилі, – розповів Олександр Федорчук.

За словами голови ОСББ, мешканці не постраждали. Багато з них перед цим роз’їхалися на свята. Але пошкоджених квартир може бути більше.

Відео: Суспільне Хмельницький

За фактом воєнного злочину Російської Федерації слідчі УСБУ у Хмельницькій області почали розслідування за двома статтями Кримінального кодексу України: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та порушення законів та звичаїв війни. Також слідчі збирають доказову базу та здійснюють комплекс слідчих та процесуальних дій.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook