Новини
Суспільство

«Люди дякують і плачуть»: рятувальник-психолог розповів, як зустрічають потяги з Херсону

Від 26 листопада 2022 року щодня у Хмельницький прибувають евакуаційні потяги, які привозять мешканців незламного Херсону. На вокзалі людей зустрічають рятувальники, які надають психологічну та інформаційну допомогу. Крім цього, вимушених переселенців реєструють та допомагають з житлом. З кінця листопада минулого року евакуаційним потягом із деокупованого міста на Хмельниччину прибуло понад 3 тисячі осіб. З них на території області залишилось 2035 людей.

Психолог ГУ ДСНС у Хмельницькій області Юрій Єрменчук має багато життєвих історій з евакуйованими. Кожну таку історію складає у скарбницю досвіду, і ні на хвилину не дає шанс власним емоціям – він рятує психічне здоров’я кожного евакуйованого, хто шукає підтримки в умовах війни, – коментують у рятувальників.

Як зустрічають потяги, як реагують люди, що вирвалися з пекла війни, на турботу рятувальників, Юрій Єрменчук розповів журналістам каналу Місто.

Люди приїздять з різними настроями, але найбільше люди відчувають певне полегшення, кажуть: «Ой, як у вас тут тихо, як у вас тут гарно, як ви гарно нас приймаєте». Дякують. Часто в людей на очах сльози. Коли запитую: «Чому ви плачете», вони кажуть, що від вдячності і від того, як їх тут приймають та як про них піклуються.

Емоції – скажімо так, хвилювання, тому що зразу думаєш: кого першого евакуювати, скільки там буде маленьких діток, скільки людей, які не можуть пересуватися самостійно, щоб знати, до якого вагона найперше потрібно підвезти візок, скільки в людей буде поклажі, в якому люди будуть стані. І всі ці думки викликають легке хвилювання. Але коли приїжджає потяг, хвилювання зникає само собою і це все швиденько робиться. І в цьому вже є певний досвід.

Дітям і маломобільним ми приділяємо найбільше уваги, тому що вони найвразливіші і потребують найбільше догляду. Тому найперше ми дивимося як професіонали, і в другу чергу ми дивимося, як люди, які дійсно співчувають, переживають з ними трагічні події, наскільки це можливо.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook