Новини
Духовність

На Хмельниччині 160 релігійних громад відмовилися від УПЦ (МП)

Починаючи з 2019 року, релігійні громади на території всієї України отримали можливість обирати, якій церкві підпорядковуватись. Тоді розпочався хоч і повільний, але перехід до Православної церкви України. З початком повномасштабного вторгнення процес переходів не лише не сповільнився, а навпаки.

Від початку повномасштабного вторгнення Хмельниччина лідирує за кількістю переходів релігійних громад до Православної Церкви України.

Активізувалися саме переходи з колишнього московського патріархату в підпорядкування інших. Зі 160 громад 129 перейшли до ПЦУ, решта – в незалежну церкву, – прокоментувала начальниця управління діяльності та комунікацій з громадськістю ХОДА Інна Михайлова.

Не обходиться під час переходів без труднощів. Основні з них – з’ясування того, хто справді є членом релігійної громади та в чиїй власності храм. Такі питання вирішують різними способами. Один із найпоширеніших – почергове служіння в церкві, що зменшує напругу у суспільстві. Проте навіть ці нюанси не знижують темпів переходу.

Зараз на розгляді в адміністрації є два пакети документів, які опрацьовуються і далі будуть зареєстровані. І ми ще знаємо про 33 громади, які також прийняли рішення про перехід і ми будемо очікувати на їхні документи, – каже Інна Михайлова.

Наприкінці 2022 року у Верховній раді зареєстрували проєкт закону щодо удосконалення правового регулювання діяльності релігійних громад. Якщо його ухвалять, спроститься процедура реєстрації релігійних організацій. Також дозволять передачу державного майна в безоплатне користування організацій.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook