Новини
Культура

У Хмельницькому відбувся етнофестиваль (ФОТО)

Фольклорний фестиваль «ДАР» – унікальна мистецька подія, яка з 2015 року відбувається у Хмельницькому з ініціативи етностудії «Ладовиці» та громадської організації «Відродження традицій Поділля». Цьогоріч фестиваль відбувся у приміщенні Хмельницького обласного художнього музею у неділю, 15 січня.

Проведення етнофестивалю стало гарною різдвяною традицією кожної зими, розповідає етнографиня, дослідниця Ірина Телюх. Фестиваль відбувався навіть у ковідні роки, але в режимі онлайн. Цього року, за словами організаторки, до Хмельницького завітали справді унікальні гості з Київщини – автентичний виконавець Олексій Заєць та учасники фольклорного гурту села Фасова.

Сьогодні у цій залі гості почули як колядки та щедрівки, яким понад 200 років, так і нові твори наших гостей з Полісся, які після повномасштабного вторгнення не тільки продовжують свою сильну духом творчість, а й поповнюють скарбницю українського фольклору новими роботами, – розповіла Ірина Телюх.

На етногостину у Хмельницький обласний художній музей завітав начальник управління культури Хмельницької міської ради Артем Ромасюков.

Насамперед хочу подякувати етностудії «Ладовиці» та особисто пані Ірині Телюх за колосальний вклад у розвиток і популяризацію наших, автентичних традицій. Сьогодні, коли ворог в першу чергу знищує українську культуру, як безумовну ознаку унікальності нашого етносу, така праця – безцінна. А з творчістю пана Олексія Зайця та його підопічних рекомендую ознайомитись, переглянувши документальний фільм “Made in -колись”, – наголосив посадовець.

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення у Хмельницькому обласному художньому музеї діє реабілітаційно-просвітницька платформа «АРТ ХАБ ХОХМ». Так, одними з перших волонтерів, які запропонували допомогу в наповненні програми заходів платформи, стали саме учасники етностудії «Ладовиці».

З перших днів роботи хабу з українцями, які прибули до Хмельницького з Херсона, Харкова, Києва, Бучі, Ірпеня й інших палаючих міст України, саме етнографині «Ладовиць» проводили «лікуючі» заняття з традиційного співу, танців й української обрядовості та традиції, що психологічно відволікало травмованих людей від пережитих жахіть.

Учасники етностудії своєю чергою відзначають, що їх колектив і дитяча підгрупа з приїздом у Хмельницький тимчасово-переміщених осіб поповнились новими учасниками, які із задоволенням пізнають традиційну культуру України і Поділля зокрема. Долучитись до занять може кожен охочий, не залежно від віку й отриманих раніше навичок і знань.

На фестиваль «ДАР» до музею завітало понад дві сотні відвідувачів, які цікавляться рідними традиціями, тож це ознака, що українська культура й дух дійсно незнищенні й гартують перемогу нашої держави!

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook