Новини
Культура

Виставку «Стежки на полотні» представили у хмельницькому музеї (ФОТО)

Однойменна виставка, присвячена українській народній вишивці, відкрилась у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Калейдоскоп авторських та учнівських творів представила гостям вернісажу мисткиня та викладачка Світлана Макаренко. Майстриня сама родом з Хмельниччини, з туристичної перлини краю –  Кам’янця-Подільського. Саме у цьому місті пані Світлана здобула професійну освіту та присвятила кілька років роботі у профільних культурних інституціях. Проте, згодом життя склалося так, що майстриня переїхала до Дніпра. Тож, після початку повномасштабного вторгнення саме до рідного міста з вогняного Дніпра авторка перевезла не тільки свої, а й учнівські роботи.

Відкриття експозиції одного з найпоширеніших видів декоративно-прикладного мистецтва, за словами директорки ХОХМ Ольги Долінської, присвячено майбутньому відзначенню Дня Соборності України.

Це вже десята персональна виставка пані Світлани. Але не випадково центральною роботою в цій експозиції є карта нашої держави, на якій можна чітко побачити її неподільність і різнобарв’я  народного мистецтва України. Ця виставка є  ще одним доказом сили нашої культури у боротьбі з ворогом! – зазначила директорка музею.

Виставка мала відкритись ще напередодні різдвяно-новорічних свят, проте через аварійні відключення світла відкриття довелось перенести. Адже кожна з представлених робіт варта того, щоб її роздивитися у правильному освітленні.

В експозиції виставки представлені: рушники, серветки, панно, подушки, ялинкові прикраси, жіночі та чоловічі сорочки.

Ексклюзивними експонатами «Стежок на полотні» є  вишита книжка-розгортка «Ходить гарбуз по городу» та обкладинка на «Кобзар» Тараса Шевченка.

За словами кураторки проєкту Марини Заславської, роботи передають своєрідність декоративного мистецтва різних регіонів України, знайомлять з різноманітними техніками вишивки та її кольоровою гамою.

Ще однією невіддільною віхою життя авторки є викладання. В процесі роботи зі своїми учнями пані Світлана повністю віддається викладанню, передачі знань і навичок, що своєю чергою продовжують українську традицію творення візерунків з більш ніж столітньою історією нашої культури.

Палітра візерунків, технік та кольорів української вишивки настільки багата, що їх можна вивчати все життя і все життя черпати з них натхнення. Наші пращури залишили нам у спадок величезне багатство, і наш обов’язок не тільки не втратити нічого з неоціненних скарбів, а й примножити і передати їх наступним поколінням, – мисткиня Світлана Макаренко.

Виставку «Стежки на полотні», наповнену теплом народного мистецтва, можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї протягом двох тижнів.

Читайте також: У Хмельницькому презентували виставку «Тотеми» (ФОТО, ВІДЕО)

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook