Новини
Суспільство

Селекціонер з Кам’янеччини зареєстрував 6 сортів калини

До Державного реєстру сортів рослин України садівник-селекціонер з Кам’янця-Подільського В’ячеслав Францішко вніс 6 сортів калини, 2 з яких (Аня та Уляна) – найбільш крупноплідні у світі. 

Крім нових сортів калини, селекціонер вивів також три сорти обліпихи та один сорт хурми. І наразі має в розробці ще 40 поки що незареєстрованих сортів різних культур.

Як каже В’ячеслав Францішко, через зростання попиту в Європі на калину та бузину, українські фермери почали активніше вирощувати ці культури, повідомляє “Ягідник”.

Калина сорту “Уляна”

Калину висаджують для перероблення, зокрема і мої 2 сорти – Аню та Уляну. До речі, в Академії аграрних наук України спеціальний відділ уже розробив декілька рецептів для їх перероблення, – розповів садівник.

Також кам’янчанин працює над селекцію береки лікарської – маловідомої та непоширеної культури, яка раніше росла в Україні тисячі років.

У радянські часи її знищили через надзвичайно високий попит на її надміцну деревину, яку використовували для виготовлення пропелерів до літаків. Її плоди цілющі та дуже смачні, нагадують хурму та сушений абрикос, каже В’ячеслав Францішко.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook