Новини
Інфраструктура

У Кам’янці роз’яснили, коли запускатимуть генератори, щоб подавати тепло у будинки

Багатоповерхівки у Кам’янці-Подільському поділені на два типи. Для кожного з них визначений свій алгоритм щодо забезпечення теплом на випадок тривалої відсутності електроенергії. Роз’яснення надали у міській раді Кам’янця.

Багатоповерхівки, де переобладнати систему опалення в обхід індивідуальних теплових пунктів технічно неможливо, забезпечені генераторами. КП «Міськтепловодоенергія» вже розробило алгоритм, що дозволить подбати про теплопостачання при тривалих відключеннях електроенергії.

Загалом у місті 20 таких житлових будинків і 6 навчальних закладів. Але маємо пам’ятати, що генератори не можуть працювати цілодобово. Їхня безперервна робота може тривати не більше 4 годин поспіль. Запускатимуть їх лише за необхідності, як альтернативний варіант живлення на випадок кризової ситуації,наголошують у міській раді.

Підключення генераторів проводитимуть за умов:

  • Відключення електроенергії триває понад 6 годин поспіль
  • Температура зовнішнього повітря опустилась нижче нуля, а температурний режим в помешканнях – нижче +16.

Усі ці критерії моніторитимуться щодня. Відповідальними за підключення/відключення генераторів будуть працівники підприємства. Якщо генератор вмикатиметься за вищевказаних умов, КП «Міськтепловоденергія» покриватиме витрати на паливо.

Також у міській раді зазначили, що працівники комунального підприємства проводять постійний моніторинг показників температури теплоносія в будинках з ІТП.

Як з’ясувалося, коли відключення тривали за графіком 4х4, температура теплоносія жодного разу не опускалась нижче +36. Тобто повністю холодними батареї не стають. А температура в помешканнях тримається на рівні +18-+20 градусів.

У своїй діяльності КП «МТВЕ» керується лише нормативними актами, що зобов’язують підприємство, перш за все, дбати про забезпечення відповідного температурного режиму в помешканнях. І навіть якщо батареї на дотик здаються прохолодними – це не показник холоду у квартирі. Контролювати потрібно температуру в житлових кімнатах. В умовах воєнного стану мінімальною нормою вважається +16, – коментують у міській раді.

Проте у владі готові дослухатися до споживачів та розглядати альтернативні пропозиції. Якщо мешканці будинку вирішать, що запускати генератор потрібно частіше, КП «МТВЕ» розгляне можливість передачі його в користування.

Однак в такому випадку слідкувати за роботою генератора і забезпечувати пальним доведеться самим мешканцям. Тож насамперед ситуація залежатиме від конструктивних пропозицій мешканців, до яких ми завжди раді прислухатися, – наголошують у владі.

Телефони цілодобової аварійно-диспетчерської служби: (03849) 3-49-20, 3-49-40, 067 311 67 66.

ЩОДО ОПАЛЕННЯ В БУДИНКАХ З ІТП

Теплопостачання в будинках, де система обладнана «байпасними лініями», подається в обхід індивідуальних теплових пунктів. Зробити це вдалося після низки заходів, що допомогли стабілізувати гідравлічні показники системи. Тому наразі опалення в таких будинках не залежатиме від відключень світла.

Однак в разі технічної необхідності, «байпасні» лінії можуть бути знову відключені, а роботу системи переведено на ІТП. Про це обов’язково споживачів попередять завчасно.

Система централізованого опалення в будинках, де встановлені індивідуальні теплові пункти, розрахована на роботу з ІТП. Байпасні лінії в обхід були обладнані для того, щоб мешканці мали альтернативний варіант опалення на випадок кризової ситуації. Перш за все, для уникнення критичних ситуацій при тривалих відключеннях електроенергії (понад 12 годин) та дуже низьких температурах зовнішнього повітря, щоб не допустити розмерзання системи.

Робота в обхід ІТП негативно впливає на систему опалення загалом. Адже розбалансовує її гідравлічний і тепловий режими. Таким чином, коли в одних будинках тепло, до інших теплоносій навіть не доходить, – пояснюють у міській раді.

Тому перш ніж переобладнувати систему, на загальних зборах ОСББ та управлінських компаній представники МТВЕ повідомляли про те, що «байпасна лінія» обладнується лише на випадок критичних ситуацій, а не замінює ІТП. Тобто це альтернативний варіант, що існує в будинку для забезпечення опалення при тривалих відключеннях електричної енергії в період сильних морозів.

Нагадаємо, на відсутність опалення та водопостачання під час відключень світла почали скаржитися хмельничани.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook