Новини
Культура

Сергій Жадан подарував Хмельницькому дві мистецькі події

Напередодні ввечері до Хмельницького завітав сучасний лідер думок українців, поет, письменник, рок-музикант Сергій Жадан. До обласного центру митець завітав в межах концертного туру Україною «Вітання з Харкова». Проте, саме нашому місту пощастило взяти участь одразу у двох артподіях за участі Сергій Жадана.

Варто зазначити, що митця в Хмельницькому очікували ще з минулого року, адже саме на 25 лютого 2022-го був запланований концерт панк-рок гурту «Жадан і Собаки», в якому пан Сергій є вокалістом. Після повномасштабного вторгнення зі зрозумілих причин концерт не відбувся.  Але тур країною повноцінно «відшкодував» рок-борг фанам вчора.

Тим більше, завдяки багаторічній продуктивній співпраці письменника та поета з  Міжнародною літературною корпорацією MERIDIAN CZERNOWITZ й гостинності бару «Симпатія» хмельничани змогли відвідати автограф-сесію та долучитися до спілкування із медіа у форматі.

На автограф-сесію та фото з митцем завітало понад чотири сотні містян. Під час події гості могли отримати «жаданий» підпис не тільки на виданнях автора, які можна було придбати за бажанням особисто у видавця, президента Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослава Померанцева.

Я вважаю, що сьогодні в Україні не знайдеться людини, яка б не знала Сергія Жадана, його творів. В умовах війни цей митець відчуває середовище напрочуд тонко й відповідає на запити громади у підтримці й пізнанні сучасного українського слова. Сьогодні відкрию таємницю, що новому виданню митця бути! – зазначив видавець.

До Хмельницького для поціновувачів творів Жадана видавець привіз такі відомі авторські поетичні збірки як «Тамплієри», «Антена», «Список кораблів», «Псалом авіації», романи «Ворошиловград» і «Месопотамія» та унікальне видання віршів культового українського художника Олександра Ройтбурда, в якому розміщенні ілюстрації Жадана.

Після півторагодинної сесії з фанами Сергій Жадан розповів пресі про теперішні орієнтири в діяльності, яка зосереджена на волонтерській допомозі фронту.

З війною найкраще пишуться пости про волонтерську діяльність, тому що вони – про найнеобхідніше. А творчість – це, безперечно, важливо й вона має далі звучати. Але, зрозуміло, що ми всі сьогодні працюємо на перемогу, на Збройні Сили України. Сьогодні важлива участь кожного з нас, – прокоментував письменник.

Крім того, Сергій Жадан наголосив, що мистецьке середовище Європи через спільні проєкти з українськими митцями здійснює предметну підтримку. Зокрема, згадав про передачу харківському гарнізону ДСНС пожежних машин від колег із берлінського PEN-центру та допомогу у придбанні автівок для ЗСУ від польських видавців.

Також рок-музикант порадував своїх прихильників новиною про майбутню музичну колаборацію з вокалістом гурту «Гоголь Борделло» Євгеном Гудзем, тож нову музичну композицію можна чекати вже навесні.

Не оминули увагою журналісти і тему психологічної адаптації до нових умов, зокрема емоційних гойдалок, поцікавившись у Сергія Жадана його універсальним рецептом.

Потрібно спілкуватися з сильними людьми, які дають тобі впевненість і віру. Я власне так і намагаюся – спілкуюсь з багатьма людьми на передовій, людьми, які займаються волонтерством. Ці люди дають силу, впевненість, вони заряджають тебе енергією. Дійсно війна – виснажує, кожному з нас час від часу потрібна підзарядка, перезавантаження, непотрібно цього соромитись, бо ми всі живі люди. Тому підтримка сьогодні надважлива, але важливе і розуміння дистанції. Ця війна, на превеликий жаль, завтра не завершиться, але якщо ми хочемо, щоб вона завершилася післязавтра – нам сьогодні-завтра треба попрацювати! – підкреслив Сергій Жадан.

За кілька годин вже зовсім роковий Сергій Жадан запалював у ресторані «Хміль» разом зі своїми «собаками». І тут варто зауважити, що завдяки неповторній харизмі й відчуттю потужного єднання з музикою у фонд митця вдалось зібрати понад 10 тисяч гривень.

Скажете вдома батькам, що мистецька зустріч з письменником зі шкільної програми з української літератури пройшла культурно й чемно, – додав співак наприкінці, дякуючи за емоційний запал хмельничанам.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook