Новини
Здоров’я

Через проблеми зі світлом хмельничани частіше звертаються до офтальмологів

Проблеми з електропостачанням – це не лише про неможливість вчитися та працювати, зіпсовані продукти та порушений ритм життя. Це ще й – про проблеми зі здоров’ям, які вже почали даватися взнаки. Лікарі кажуть: хмельничани почали частіше звертатися до офтальмологів, оскільки життя у темряві аж ніяк не сприяє покращенню зору.

Обговорюючи проблеми з електропостачанням, хмельничани, зокрема, нарікають на те, що дітям доводиться робити уроки при свічках та ліхтариках, адже не кожна сім’я може дозволити собі придбати лампи, що живляться від павербанків або акумуляторів. Особливо якщо зважити, що ціни на них суттєво зросли.

За словами лікарів, врятувати очі від перенапруження може достатня кількість освітлення, а його відсутність – навпаки – провокує зорову втому.

До прикладу, любителі читати мають пам’ятати про те, що за відсутності електроенергії потрібно використовувати більше джерел альтернативного освітлення.

Лампа не повинна бути прямо направлена на очі, або безпосередньо направлена на саму книгу, потрібно просто додаткове бокове освітлення. Чим більше цього освітлення, тим краще, – прокоментувала для Суспільне Хмельницький лікарка-офтальмолог Діана Гвоздовська.

Скаржаться на проблеми із зором також студенти, в яких через дистанційку навчання в більшості зосереджене у комп’ютері.

З відключенням електрики, навіть якщо я піду кудись у кафе, все одно освітлення там не настільки яскраве, як мені потрібне для навчання. Почався біль в очах, вони червоніють, печуть і чухаються, – розповіла хмельничанка Марина.

Їй лікарка порадила зволожувати очі спеціальними краплями та не сидіти вночі за комп’ютером.

Лікарі кажуть: до офтальмологів почали частіше звертатися молоді пацієнти зі скаргами на відчуття сухості, печіння, дискомфорту, втому, особливо під кінець дня. Та радять: аби позбутися дискомфорту і зберегти зір в умовах вимкнення електрики, варто дотримуватися правил освітлення і гігієни зору, а ще відпочивати від гаджетів і робити гімнастику для очей до чотирьох разів на день.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook