Новини
Інфраструктура

3 на 6: новий графік відключень у 6 черг застосовуватимуть на Хмельниччині

Даремно мешканці Хмельниччини очікували нових, обіцяних “Хмельницькобленерго” графіків, які мали би, теоретично, забезпечити соціальну справедливість та гарантувати прийнятний режим знеструмлень, який би дозволив нормально не лише жити, а й працювати. Новий графік, анонсований енергетиками, виявився ще більш жорстким, а попередні обіцянки представника обленерго, м’яко кажучи, неправдивими.

Днями, відбулося обговорення ситуації з електропостачанням у Хмельницькій області. В ньому взяли участь голови міських, селищних, сільських рад, їх заступники, фахівці органів місцевого самоврядування, виконавча дирекція та консультанти Хмельницького РВ АМУ, представники АТ “Хмельницькобленерго”. Тоді ж анонсували новий графік відключень для Хмельниччини, який має складатися з шести черг та гарантувати соціальну справедливість, на відсутність якої скаржиться чимало споживачів.  Тоді ж технічний директор “Хмельницькобленерго” Олексій Філіпчук запевнив: незалежно від лімітів на область, у товаристві складатимуть графіки таким чином, щоб відключення споживачів не тривало більше 4 годин поспіль.  

Обіцяний “соціально справедливий” графік оприлюднили сьогодні, 27 січня. Що побачили у ньому мешканці Хмельниччини? Три години зі світлом, шість годин – без. Тож на 4 години без світла поспіль можна вже не розраховувати. Крім того, інформуючи про новий графік знеструмлень, в енергетиків одразу попередили про можливе відхилення “в сторону збільшення – не більше, ніж на одну годину, незалежно від температури зовнішнього повітря”. Отож уже не 6 годин поспіль, а, можливо, 7. Якщо додати до цього ще 20-40 хвилин на переключення (замість колишніх 15-30) то вже й майже 8 годин поспіль (особливо якщо зважити, що часто-густо світло вимикають раніше, ніж по графіку).

У “Хмельницькобленерго пишуть, що запровадження шести черг відключень дасть змогу не лише більш справедливо здійснювати відключення, а й “трохи збільшити час розподілу електричної енергії”. Чи так це насправді? Дивимося графік поточного тижня (який для багатьох раніше здавався надто жорстким).

За найгіршим сценарієм (відключення не лише за основними, а й за додатковими чергами), за умов дотримання графіків споживачі на добу отримували 6 годин світла, і 18 годин – не отримували. За найкращим (відключення тричі по 4 години) – 12 годин зі світлом, 12 годин – без.

Дивимося новий графік відключень за шістьма чергами:

На прикладі понеділка, 30 січня, споживачі 3 та 4 черги матимуть ті самі 6 годин світла на добу (за умови жорсткого дотримання графіків, вчасних включень-виключень та відсутності додаткової години), споживачі 6 черги матимуть ті самі 12 годин, решта – матимуть 9 годин.

То де обіцяне збільшення?

Звісно, всі дорослі люди, всі розуміють, що в країні війна, що останній масований ракетний обстріл знову завдав шкоди енергосистемі України, що і в інших областях ситуація не краща (що б там не думали мешканці різних областей, які вважають, що саме у них – найгірше). Проте від цього питань не меншає. Як вчитися школярам та студентам, якщо протягом дня світла більше немає, ніж є? Як “тримати стрій”, піднімати економіку та допомагати фронту, якщо взагалі незрозуміло, як має працювати бізнес, коли світла в робочий час є лише три години?

До слова, на Хмельниччину від початку війни релокувалися близько півтори сотні підприємств з регіонів, де тривали або досі тривають бої. Питання навіть не в тому, як цьому бізнесу (якому на Хмельниччині обіцяли сприятливі умови для роботи), а разом з ним і місцевому, працювати. Питання в тому, чи враховується збільшення навантаження на електромережу при визначенні ліміту для області? Так само, чи враховується збільшення кількості населення, якого стало більше на 100 тисяч за рахунок переселенців? Звісно, частина мешканців Хмельниччини з початком війни виїхали за кордон. Але скільки саме виїхало – ніхто не знає.

31 січня у “Хмельницькобленерго” обіцяли день для області без відключень – для проведення режимних замірів, які би показали, скільки Хмельниччина реально потребує електроенергії. Про це вже не йдеться також, і коли воно буде (якщо буде) – невідомо.

І ні, ми не нагнітаємо, і не дестабілізуємо, як нам бува закидають в коментарях. Недостатня поінформованість щодо ситуації з енергопостачанням з боку влади взагалі та “Хмельницькобленерго” зокрема провокує незадоволення людей. Про це до речі, говорив під час зустрічі, про яку йшлося вище, міський голова Славути Василь Сидор.

Про те, що люди, м’яко кажучи, в шоці, свідчить той факт, що від моменту публікації лише в одній із соцмереж і лише в Хмельницькому майже дві тисячі коментарів за три години. І, що характерно, все “на злобу дня”.

Обленерго і РЕМи чекайте бунтів, бо я так думаю що з таким графіком вони не забаряться

То давайте взагалі повернемося в печерні часи! А що, і світла не треба, і дітей вчити не треба, і до роботи ходити не треба, і будинки опалювати не треба і ще багато таких не треба!!!

Ще раз повторюю, під час війни – державу не цікавить Ваш комфорт або його відсутність. Все що від Вас вимагається – працювати, та сплачувати податки, щоб насичувати бюджет країни, яка має перемогти. А те, що з Вами відбувається у Ваш власний вільний час у Вашому власному помешканні – нікого не має хвилювати.

Прочитайте ще раз що ви написали. Логіки у ваших словах немає! Як працювати якщо робота залежить від електропостачання? І чим платити податок якщо робота стоїть, без світла?

А за що жити людям якщо їх робота залежить від електроенергії? Чим платити ті ж самі податки які йдуть у фінансування держави? Маленький бізнесам виживати в таких умовах надважко, а вони теж мають найманих працівників яким платять зп і відповідно платять податки, з цього виникає питання з чого їм це робити?

Почалось, скоро навіть павера не встигнеш зарядити за ніч бо у них відключення. Що це за брак такий світла різко появився? Раніше ж все було ок і навіть холодніше, і гірші погодні умови. Я за лише якщо то світло дійсно комусь дуже потрібно, а не для того щоб набити комусь зайвий раз кишені.

Я бачу що вони просто вирішили з нас познущатися і то не думаю що вони і ті графіки дотримуватися будуть

Чотири дні назад голова Хмельницькобенер. говорив що 6 черг робиться для того щоб відключення електроенергії не було більше за 4 години. а це що дупа а не графік.

Торгують електроенергією на ліво і на право, беруть хабарі, роблять бізнес під час війни, нічого не змінилося, нам і ворогів не треба є свої “хороші”!!!!

На свята не відключали зовсім, а зараз так все херово що маєм сидіти без світла!? А нічого що в новобудовах електричні котли, ні отоплення ні теплої води!!

В цивілізованому світі, запит платників податків на питання розподілення електроенергії і щомісячна доповідь стосовно її імпорту/експорту- був би нормою. А методичку: «щось не подобається, в окоп», залиште для наших східних сусідів

Знаєте, був би кіпіш, типу вийдемо на площу і будемо бастувати за правильний розподіл електроенергії між містами, то вони б думали, суєтили, вирішували. А ми “терпіли” такі сидимо і плачемо так шо нічого не зміниться. Кріпіться наступна неділя буде важкою

В більшої половини шкіл в Хмельницькому дистанційно, їм через калькулятор до уроків підключатись?

Іду вранці на роботу, світла немає, приходжу з роботи ввечері, також світла немає. Цілий тиждень не можу його застати.

Графік діє з 30.01, але не пишуть чи на постійній основі, поки подали лише на 3 дні. Це як експеримент над людьми, а далі побачать в залежності від результатів цього експерименту, чи як?

Власне, більшість з того, що думають про нові графіки хмельничани (лише) ми зібрали. Скільки триватиме, за їхніми ж словами, цей “експеримент” та чи почнеться він взагалі – побачимо.

На суботу-неділю графіки залишаються незмінними, відключення по 4 чергах. З’ясувати, до якої черги з понеділка належатиме ваш будинок, можна на сторінці “Хмельницькобленерго” за посиланням. Графік шести черг для Хмельницького РЕМ поки що неактивний, оскільки перебуває на доопрацюванні. Ймовірно, через те, що деякі будинки (не вулиці) потрапили у три, а то й більше, черг одночасно.

До речі, чимало мешканців Хмельниччини нарікають також на те, що, з незрозумілих причин, суми в платіжках мало відрізняються від тих, що були до тотальних знеструмлень, хоча світла більше немає, ніж є. Крім того, помітили й те, що у багатьох в квартирах напруга вже близько місяця тримається на рівні 230-240 замість 220. Як це зрештою вплине на побутову техніку – невідомо. Але дехто вже готується навесні купувати нову, замість зіпсованої, зокрема, перепадами напруги, старої.

Ну, і залишається сподіватися, що чергова обіцянка “Хмельницькобленерго” виявиться нарешті правдивою. Звучить вона так:

Як тільки ситуація поліпшиться та на Хмельницьку область доведуть більший ліміт – Графік погодинних відключень буде змінено під схему «4 на 4» або ж «4 на 12» (друга цифра – кількість годин розподілу електричної енергії).

Дехто з хмельничан чекає результатів перевірки обленерго та ймовірних штрафі за недотримання графіків відключень. У сподіванні на що? Штрафи у 85 тисяч гривень вже назвали більше популістськими, ніж дієвими. І навряд чи вони якось змусять Хмельницькобленерго хоча б комунікувати з населенням нормально.

Тримайте стрій, економте електроенергію… – кажуть вони.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook