Новини
Інфраструктура

За двома чергами вдень, за однією – вночі: як відключатимуть світло на Хмельниччині 29 січня

Несподівано на Хмельниччині побільшало світла: попри заявлений графік відключень на рівні поточного тижня, у суботу, 28 січня, принаймні, частина хмельничан отримала електроенергії більше, ніж очікувала. На неділю в енергетиків пообіцяли відключення взагалі за вже підзабутим графіком: дві черги – в період максимального навантаження, одна черга – в період мінімального.

Дійшло до смішного: замість питати у соцмережах, коли нарешті ввімкнуть світло, хмельничани, наприклад, цікавилися, коли його нарешті вимкнуть. Люди мають дивну здатність планувати своє життя, що, схоже, досить незвично для тих, хто розробляє графіки відключень та контролює їх.

У “Хмельницькобленерго” роз’яснили принцип одночасного відключення трьох черг (з чотирьох поки що існуючих). Принцип такий: відключення відбуваються за схемою “6 на 2”. Тобто: відключення триває 6 годин (4 – за погодинним графіком відключень, 2 – за додатковим). В залишку – 2 години зі світлом. Схоже, таким чином в обленерго намагаються мешканців області підготувати до того, що графік “6 на 3” (шість – без світла, три – зі світлом) – не такий вже й поганий. Щоправда, чомусь, графік 4 на 4 подолян влаштовує більше.

Розподіл області на 6 черг дає змогу, при доведеному ліміті на рівні 50 % від потрібного обсягу, а саме такий ліміт був весь тиждень, реалізувати схему «6 на 3» (де друге число – це кількість годин із світлом), – обережно нагадали-підготували до понеділка-середи в енергетиків.

У “Хмельницькобленерго” ще раз наголосили: не треба лякатися графіка “6 на 3”, адже, “він дозволяє розподіляти електричну енергію протягом трьох годин замість двох”. Звісно, це втішить тих, хто сидів без світла в режимі “6 на 2”. А особливо втішить тих, хто не мав світла по 10-12 годин. А ще більше втішить тих, хто не мав світла понад добу. Але мало втішить тих, хто вже підлаштувався під графік “4 на 4”.

До того ж у те, що графіків дотримуватимуться, вже ніхто на Хмельниччині не вірить. Навіть ті, кому щастить більше.

Вкотре у “Хмельницькобленерго” пообіцяли, що ситуація з енергопостачанням залежатиме від доведених лімітів для області.

Якщо рівень споживання дозволятиме, енергетики раніше заживлюватимуть черги, які були знеструмлені найдовше.

Власне, вчора та сьогодні дехто таки отримав заживлення трохи раніше, ніж за графіком.

Нагадали також в обленерго про 13 ракетних атак та 15 атак БПЛА:

Навіть якщо під час останніх атак не було влучань в енергооб’єкти Хмельниччини, енергосистема України – об’єднана. Ураження об’єктів у будь-якій частині країни мають вплив на всю систему.

Зважаючи на запити та очікування щодо 31 січня, коли мешканці Хмельниччини сподівалися прожити зі світлом цілу добу, у “Хмельницькобленерго” повідомили, що “анонсований день режимних замірів 31.01.2023 року скасовано”.

Заміри проводитимуть згодом, про дату їх проведення повідомлять додатково.

За посиланням на офіційному сайті “Хмельницькобленерго”, завтра, 29 січня, графік відключень все ще викладений за трьома чергами. Хоч в останньому повідомленні йдеться про те, що відключення відбуватимуться за двома:

В періоди максимального навантаження – одночасно за двома чергами, вночі та посеред дня – за однією.

Кому пощастить отримати більше світла – тому пощастить. А з понеділка варто готуватися до відключень “6 на 3”. Поки що.

Графік нагадуємо:

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook