Новини
Бізнес

Ціни на продукти перевірили у Хмельницькому

Після різкого (звичного та прогнозованого) зростання напередодні новорічних свят вартість продуктів на ринку у Хмельницькому почала потроху знижуватися. Працівники Держпродспоживслужби регулярно моніторять ціни на соціально значущі харчі – м’ясо, крупи, яйця та молоко. Днями інспектори вкотре перевірили продовольчий ринок, аби з’ясувати, що подорожчало, а що навпаки – стало доступнішим у ціні?

Хмельничани, які віддають перевагу закупам на продовольчому ринку, воліють це робити у знайомих, перевірених продавців. Бо навіть якщо трапиться сумнівний продукт, розуміють – є до кого прийти та повідомити про проблему. Та отримати компенсацію – так чи інак.

Разом з тим, аби не допустити невиправданого завищення цін, працівники Держпродспоживслужби регулярно навідуються на ринок та перевіряють вартість соціально значущих продуктів. У списку – молочка, крупи, яйця, соняшникова олія. І, звісно, м’ясо. Його перевіряють в першу чергу.

У продавчині, яку “моніторили” на камеру, кажуть, м’ясна продукція – чи не найдешевша на базарі. За кілограм підчеревини жінка просить 150 гривень. За філе – 140. Задня частина без кістки – також 150. Сало – 65, але якщо добре поторгуватися, то і за 60 віддасть.

У м’ясному відділі під час моніторингу знайшли і порушення – не на всій продукції були цінники. Проте під час воєнного стану штрафувати – заборонено. Тому з порушниками проводять профілактичну бесіду.

Перевірили також ціни на молоко. Кажуть, це єдиний продукт, який підлягає моніторингу від держави.

І, звісно, “золотий товар” наразі в Україні – яйця. Минулого року в цей час десяток коштував 30 гривень. Піку вартості вони досягли восени 2022 року – тоді можна було знайти яйця, ціна яких доходила до сотні гривень. Наразі десяток вартує не більше 60 гривень.

За результатами моніторингу: продавці на продовольчому ринку у Хмельницькому не перевищують допустимої межі націнки – 10% від закупівельної вартості. Принаймні, так стверджують журналісти каналу Перший Подільський. Разом з тим зазначають: ціни на м’ясо, яйця та молочну продукцію знизилися, натомість найближчим часом варто очікувати здорожчання хліба. Все чому? Тому що проблеми з електропостачанням.

Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook