Новини
Події

У Хмельницькому вшанували пам’ять жертв геноциду єврейського народу

27 січня Україна та увесь світ вшанував пам’ять безневинно знищених нацистами євреїв. Дата не випадкова – саме цього дня у 1945 році із концтабору в Освенцимі визволили останніх в’язнів. А лише у тогочасному Проскурові за неповних три роки окупації було вбито близько 8 тисяч жителів єврейської національності. Їх пам’ять у цей день вшанували хмельничани  на місці, де колись розташовувалося єврейське гетто.

Хмельничанин Юхим Думер на власні очі бачив винищення єврейського народу. На початку Другої Світової війни йому було 6 років. І попри те, що був дитиною, пам’ятає усе до деталей. Врятуватися чоловікові вдалося завдяки евакуації.

Чоловік каже: допомагали вижити румуни – вони оголошували, коли у населений пункт заходять німці. У будинку, де оселилася сім’я Юхима, була надійна схованка, яка зберегла їхні життя.

Такі мітинги мають відбуватися, тому що якщо ми пам’ятаємо свою історію, ми можемо не допустити її повторення в наш час і в майбутньому. Те, що зараз відбувається в Україні, нам нагадує про минуле, і нам би не хотілося, щоб наші діти пережили щось подібне, – зазначив менеджер з інформації Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт» Олександр Варфоломєєв.

Зараз Російська Федерація, як і нацистська Німеччина у період Другої світової війни вчиняє геноцид уже українського народу. І винні у злочинах проти людства обов’язково повинні бути покарані.

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook