Новини
Здоров’я

Дефіцит ротавірусних вакцин спостерігають у Хмельницькому

Оскільки одним з найкращих способів захисту від інфекційних хвороб, за словами лікарів, є вакцинація, низку обов’язкових щеплень проводять з перших місяців життя дитини. До календаря вакцинацій не входить захист від небезпечної для малюків хвороби – ротавірусу. Знайти потрібний препарат, який би захистив дитину від цієї хвороби, в аптеках також не завжди вдається.

Останнім часом така вакцина в аптеках Хмельницького – в дефіциті. Оскільки вакцина не входить в календар обов’язкових щеплень, її постачання не забезпечується державою. Вакцинувати дитину батьки можуть лише власним коштом.

Ротавірусна інфекція, або ротавірусний гастроентерит, небезпечне інфекційне захворювання для малюків віком від 6 місяців до 2 років, адже може спричинити зневоднення дитячого організму.

В одній з аптек Хмельницького кажуть: у зв’язку з відсутністю стабільного температурного режиму, який потрібен для препаратів, зараз постачання вакцини від ротавірусу призупинене.

Не кожна аптека пристосована для її зберігання, оскільки багато аптек працюють в умовах відключень світла. І навіть генератор не може дати достатньо потужності для роботи відповідного холодильного устаткування, – розповіла провізорка однієї з міських аптек.

Крім того, з початку війни суттєво порушилася логістика більшості товарів в Україні, в тому числі, вакцин. Це стосується як державних вакцин, так і аптечних, які батьки можуть придбати власним коштом, – розповідає лікар-педіатр Хмельницької обласної дитячої лікарні Олександр Брухнов.

Тож фахівці радять батькам постійно моніторити наявність препарату в аптеках.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook