Новини
Події

У Хмельницькому відбувся перший регіональний форум переселенців

Учора, 2 лютого, відбувся важливий захід в житті Хмельницької області – перший регіональний форум «Інтеграція переселенців на Хмельниччині: проблеми, рішення та роль Ради ВПО».

Участь у зібрані взяли представники Хмельницької обласної військової адміністрації, обласної ради, міські голови Хмельницького та Кам’янець-Подільського, керівники державних установ, представники громадських та волонтерських організацій з різних куточків України, міжнародних фондів, активні внутрішньо переміщені особи, які наразі проживають на Поділлі.

На заході розглядали важливі питання, що стосуються внутрішньо переміщених осіб та їх життя в приймаючих громадах, а також шляхи вирішення проблемних питань.

Розпочався форум з виступу заступника міністра з питань реінтеграції Павла Козирєва.

«Хмельниччина робить потужний внесок в прихисток внутрішньо переміщених осіб, де майже 150 тисяч тільки зареєстрованих ВПО. А в цілому ми маємо тільки зареєстрованих 5 мільйонів ВПО. Це величезний виклик. Ми маємо справу з найбільшим, з часів Другої світової війни, внутрішнім переміщенням в Європі», – наголосив замміністра.

Далі слово взяв заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Володимир Юр’єв та наголосив на важливості даного заходу.

«Щоб правильно організовувати роботу нам потрібна інформація. Потрібно знати, які наразі вкрай нагальні питання для ВПО, які питання треба вже брати на виконання, щоб повністю забезпечити всім потрібним тих людей, які зараз мають прихисток на території нашої області., – сказав Володимир Юр’єв та додав, – «Перший етап ми пройшли, коли приймали осіб. В цьому процесі ми вчились, намагались шукати шляхи, щоб максимально ефективно спрацювати. Другий етап має бути планований, щоб асимілювати людей-ВПО на території нашої області, щоб вони ввійшли в звичайний ритм життя, працювали разом з нами».

За словами міського голови Хмельницького Олександра Симчишина, в перші дні повномасштабного вторгнення Хмельницький приймав від трьох до п’яти тисяч українців зі східних областей щодня. В обласному центрі проведена велика робота щодо забезпечення цієї категорії населення, але найбільшою та найактуальнішою проблемою залишається забезпечення переселенців житлом. Як зазначив мер, над цим міська рада працює, втілюючи проєкт будівництва житла для ВПО.

Важливим питанням, яке обговорили  на форумі, було забезпечення роботою новоприбулих у громаду. Як зазначив керівник обласного центру зайнятості Сергій Черешня, суттєва різниця в оплаті праці між областями ставить нові виклики, зокрема актуальною стає перекваліфікація робітників.

На форумі виступили представники громадських організацій, зокрема тих, хто активно працює з внутрішньо переміщеними особами.

Олексій Сапаров, голова організації «Наш вибір – Україна», маріуполець, який у перші дні війни переїхав у Хмельницький розповів, що переселенцям складно знайти ту чи іншу інформацію в новому місті. Єдина система інформування, соціальна реклама могли б полегшити пошук потрібної інформації, але наразі це залишається на рівні розмов і непрацюючих проєктів.

«На інформаційному центрі «Захист» на вулиці Соборній, 43, де ми працюємо, маємо «дорожню карту» для ВПО. Всю інформацію наші волонтери збирали самі, бігаючи по всьому місту. Де отримати гуманітарну допомогу, лікарі, навчання та гуртки, юридичні консультації, психологічні групи підтримки – ми ведемо власну базу. Через наш центр пройшло більше 10 тисяч переміщених. Але це лише частина ВПО. Інформації має бути більше і вона має бути загальнодоступною кожному, хто приїжджає у Хмельницьку область», – наголошує Олексій Сапаров.

Успішними історіями поділились підприємці, службовці, громадські активісти, які приїхали з Харківської, Луганської, Донецької, Херсонської областей.

Результатом форуму стало затвердження Резолюції щодо посилення партнерства та співробітництва ВПО, громадського сектору, бізнесу, місцевих органів влади та місцевого самоврядування. Учасники заходу звернулись до Хмельницької міської ради та Хмельницького міського голови з пропозицією створити раду ВПО при Хмельницькому міському голові, як консультативно-дорадчий орган.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook