Новини
Суспільство

У селі неподалік Хмельницького влаштували толоку, щоб прибрати сміття (ФОТО, ВІДЕО)

На проблему несанкціонованого смітника, який влаштували у селі Олешин, звернули увагу активісти наприкінці січня. А вже на початку лютого там влаштували толоку, аби впорядкувати територію та прибрати те, чого там не мало бути. Як зазначила староста Олешинського старостату, толоки триватимуть і надалі, аж поки територія старостату не буде впорядкована остаточно.

Невже громада стародавнього селища Олешин не впорається із “сміттєвою” проблемою? Думаю, впорається. Viktor Karwan уже повідомив Управління екології про цю проблему… Але які причини цієї проблеми, знаєте тільки ви, дорогі олешинці… Живуть у вас в селищі і посадовці Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА… Але службовим становищем не користуються…. для вирішення питання… – написав активіст з Хмельницького Павло Везденецький.

Мешканці села відреагували у коментарях, запропонувавши декілька варіантів розв’язання проблеми, аби вона не виникала в майбутньому: відеонагляд, контейнери біля тих місць, де найчастіше накопичується сміття, патрулювання та навіть виплату винагороди тим, хто піймає “сміттярів” та зафіксує їхню діяльність. А ще дійшли висновку, що, швидше за все, що таким чином запаскуджують територію свої, бо навіть “з іншого кінця села ніхто не понесе”, не кажучи вже за заїжджих.

Врешті решт, поки у селі, можливо, напрацюють якийсь алгоритм, який дозволить уникнути появи таких сміттєзвалищ в майбутньому, староста скликала толоку, аби впорядкувати територію:

Робимо толоку по прибиранню несанкціонованого сміттєзвалища в районі соснового лісу біля храму с. Олешин. З собою мати рукавички та пакети. Прохання усіх небайдужих до благоустрою нашого населеного пункту, а зокрема жителі вулиць: Підлісна, Соснова, Центральна взяти участь у даному заході. Можна нарікати на державу, а можна почати із себе.

Толока відбулася у вихідні. Як прокоментувала староста Валентина Базилюк, очистити територію громади від сміття намагаються вже другий рік, проте роботи ще чимало. Та пообіцяла, що таки зловлять тих, хто лінується донести сміття до смітника та “прославлять” їх на всю Україну.

А ще закликала мешканців інших сіл старостату долучатися до толок:

Продовжимо толоку кожної суботи у нашому Олешинському старостаті, кожне село визначається коли вам зручно. Разом робимо наші села найкращими, звільняємо від бруду та сміття!

Зважаючи на те, що прибирати людям довелося в досить холодну погоду, свіжа гаряча юшка, яку приготували для учасників толоки, була дуже до речі.

Нагадаємо, “сміттєві” толоки на Хмельниччині влаштовують досить часто в різних куточках області. Іноді під час таких прибирань вдається “відкопати” досить цікаві речі, як от, до прикладу, в маєтку у Маліївцях з-під бруду дістали старий фонтан.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook