Новини
Культура

У Хмельницькому презентували виставку плакатів «Українська Голгофа» (ФОТО)

Чотирнадцять плакатів відомого подільського митця Володимира Карвасарного представили громаді у приміщенні Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки.

Майстра графіки та живопису Володимира Карвасарного українські поціновувачі мистецтва добре знають як за його творами, які досить часто беруть участь у художніх виставках, так і за проєктами, створеними у громадському просторі. Хоча художник – не корінний хмельничанин, для розбудови Хмельницького він розробив дизайн-проєкти сесійної зали міської ради, обласного театру ляльок «Дивень», обласної філармонії, музею-студії фотомистецтва тощо.

Але неодмінно-впізнаваною візитівкою Володимира Карвасарного є його плакати. Саме ці графічні твори митець створює понад чотири десятки років. І всі ці роки їхня тематика є повноцінною реакцією Карвасарного на світ оточуючий. І хоча присвята сучасній історії держави мала місце у плакатах художника і до 2014 року, з початком повномасштабного вторгнення росії митець посилив власну артпродуктивність. Так, у мережі фейсбук в перші тижні після 24 лютого почали з’являтись твори-рефлексії на реалії війни.

У цій залі в більшості представлені твори, виконані у 2022 році. Трагедія Бучі, Дніпра, подвиги наших героїчних захисників й Українська Плащаниця – ті акценти сьогодення, які я не міг не втілити у плакаті. Саме плакат – не тільки лаконічний засіб творення, але й інструмент соціального впливу на суспільство, – зазначив митець.

Кожен з презентованих в експозиції плакат є чітким вираженням громадянської позиції художника. Сюжети творів є чітким означенням сьогоденного життя українства, його емоційного фону, що викликає безумовно-об’єктивну тривогу за майбутнє. Техніка виконання плакатів вражає оптимальним використанням засобів для вираження думки, експресивністю художніх образів та лаконізмом використання кольорів.

Майстер монументального живопису, член Національної спілки художників України, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів графіки, Хмельницької міської премії імені Богдана Хмельницького та Хмельницької обласної премії імені В’ячеслава Розвадовського Володимир Карвасарний завжди готовий поділитись досвідом з молоддю. Саме тому на відкриття виставки до бібліотеки завітало численне студентство.

Я вперше бачу таке чітке вираження спільних думок нашого соціуму, зібране в один плакат. До цього плакати, створені комп’ютерною графікою, були захопленням, але фарба надає їм якогось особливого шарму, це чудово! – поділився емоціями студент Олександр.

Перед створенням плаката митець малює ескіз, на якому вираховує майбутню композицію, відточує сюжет. Серед фарб через особливу фактуру й чистоту кольору обирає гуаш. А вже за кілька годин на картоні з’являється черговий меседж майбутньому.

При підготовці цієї експозиції ми – співробітники бібліотеки – з особливим чуттям розглядали кожен плакат. Ці зображення викликають хвилі спогадів, які повертають нас до подій, що стали частиною нашого життя. Це унікальна якість характеру самого художника – підхоплювати й реагувати так влучно, лаконічно, життєво! – зазначила директорка бібліотеки Катерина Чабан.

Наступна масштабна виставка творів Володимира Карвасарного відкриється у Хмельницькому обласному художньому музеї за місяць – 23 березня, а експозиція «Українська Голгофа»буде доступна до перегляду протягом тижня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook