Новини
Культура

У Хмельницькому презентують виставку-аукціон картин, присвячених Херсонщині (ФОТО)

Рік тому російські окупанти розпочали повномасштабну окупацію Херсонщини. Мистецьку рефлексію на ці події представлять днями у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Виставка «Херсонщина – це Україна» презентує погляд двадцяти українських художників на події сучасної української історії. Ініціатива створення групової виставки, як і організації пленеру, темою якого було артрозуміння локалітетів, стало можливим завдяки піклуванню таврійців, які вчасно виїхали з окупованої області.

Так, за словами кураторки проєкту у Хмельницькому Антоніни Мельничук, громада Херсонщини зібрала наприкінці минулого серпня на артрезиденції в Умані 20 українських митців. Кураторка, яка сама проживала в Херсоні півтора року і не з чуток знайома з мальовничістю й споглядальністю краю, зауважує, що виставка в першу чергу покликана ще раз утвердити, що Херсонщина − це невіддільна, неймовірно патріотично налаштована частина нашої держави:

Ці роботи й стали основою благодійного виставкового проєкту, який мандрує містами України з метою подальшого продажу картин для закупівлі військового обладнання одній з мотострілецьких бригад. А після перемоги – для відновлення культурних пам’яток міста Нова Каховка, а саме – унікальних орнаментів, відомих під назвою «кам’яні вишиванки».

На мальовничих полотнах митці презентують не тільки мальовничу природу, флору й фауну, а й сторінки історичного героїчного спротиву регіону. Адже вся країна й цивілізований світ були свідками безстрашних мітингів, які проводились там за волю й територіальну цілісність України.

Історичний херсонський міст, «скіфські баби», козацтво й кавунова сюїта – тільки невелика частина тематичного забарвлення нової музейної експозиції.

Свої твори для виставки надали понад пів сотні митців, з них 25 авторів є членами Національної Спілки Художників України.

Перед тим, як завітати у Хмельницький, експозицію презентували в Умані, у Кривому Розі, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Києві, Тернополі. Також твори планують вивезти для експонування до країн Європи. 

Станом на 25 лютого 2023 року з продажу картин вдалося зібрати 62 941,22 грн. 

Вернісаж виставки відбудеться у п’ятницю, 3 березня, о 16:00 у приміщенні Хмельницького обласного художнього музею.

Читайте також: «Зрадити може найпоказовіший патріот»: у Хмельницькому обговорили втрати культурної спадщини Херсонщини

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook