Новини
Суспільство

Правоохоронці перешкоджають поширенню на Хмельниччині агресивного молодіжного руху

Інформаційно-психологічна операція (ІПСО), фейк від країни-агресорки чи наслідування аніме-серіалу: на Хмельниччині правоохоронці організували кампанію випередження популярної течії, яка схиляє підлітків до масових бійок, сутичок та агресії.

Наприкінці лютого у великих містах України підлітки почали збиратися для масових сутичок та бійок. Як виявилося, учасники найімовірніше стали заручниками так званого нового молодіжного руху у соціальних мережах. Вивчати питання взялися правоохоронні служби усіх регіонів. В тому числі й на Хмельниччині.

Коли ми у співпраці з працівниками кіберполіції, кримінального блоку, кримінального аналізу долучилися до моніторингу цих груп в соцмережах, ми також виявили на території нашої області певну активізацію молоді саме в соціальних мережах, – коментує начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Хмельницькій області Сергій Цимбалюк.

Одразу ж розпочали роботу на випередження, зокрема, із активними учасниками угрупувань. просвітницькі дії наразі організували і в школах громади.

Активно працюють практичні психологи. Проводимо роз’яснювальну роботу серед батьків, щоб вони теж моніторили, на які групи підписані діти. Є й певні розроблені тренінгові заняття і відео для того, щоб підліткам надавати цю інформацію, – зазначила в.о. директора Департаменту освіти та науки ХМР Ольга Кшановська.

Існує декілька теорій щодо популяризації такого руху серед українських дітей. Їх експерти не вважають випадковими. Вперше про такі бійки стало відомо у Росії, а історію виникнення субкультури пов’язують з прихильністю до одного із серіалів аніме. Основна ж мета, а це схиляння молоді до злочинних задумів і конфліктів з правоохоронцями створена штучно.

Це є фейковий рух, який поширюється країною-агресоркою на території нашої держави для того, щоб розхитати ситуацію всередині країни, втягуючи в це саме неповнолітніх і молодь. Тобто це є свого роду ІПСО, – наголосив Сергій Цимбалюк.

Психологи кажуть: рух здається привабливим для підлітків та молоді. Його сприймають як щось несподіване, незвідане та агресивне – своєрідний спосіб самоствердження. Перші сигнали про вступ дитини до течії найлегше помітити рідним. Серед головних ознак – цифра 4, чорний одяг та павук, зображення якого починає з’являється у просторі навколо підлітка.

Днями у Нацполіції повідомили про те, що в Україні вже заблоковано 18 каналів та груп, створених для дестабілізації внутрішньої ситуації у державі через новий молодіжний рух. Кіберполіцейські викрили й адміністратора одного з таких телеграм-каналів. На Хмельниччині ситуація залишається контрольованою, йдеться в сюжеті каналу Перший Подільський.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook