Новини
Суспільство

У центрі Хмельницького хочуть будувати щось нове

Нове, незрозуміле і таємне – так, напевно, буде сказати правильніше. Принаймні, хмельничани, які побачили огороджену ділянку території на вулиці Свободи біля будівлі ЦНТЕІ, не знайшли там будівельного паспорта, а від робітників, яких застали на місці, не почули нічого конкретного. Тому з’ясовувати вирішили через соцмережі.

За традицією, відповіді шукають хмельничани у Департаменті інфраструктури міста Хмельницького. Днями там з’явився такий допис:

Надайте, будь ласка, відповідь: «Що буде будуватися на місці майданчику перед ЦНТІ?» Плитку точно міняти не будуть. А для проведення будівельних робіт має бути паспорт і працівники не повинні відводити в сторону очі від мешканців, які задавали їм це саме питання. Виходить – протизаконно? Чому вільного місця в центрі Хмельницького стає все менше та менше?

У Департаменті терпляче нагадали вкотре, що “наш департамент не надає ніякі подібні дозволи та не контролює будівництво в місті, зверніться з цим питанням до управління архітектури, тел. 70-47-72”.

Сьогодні в одній з груп Хмельницького з’явився ще один допис на цю ж тему:

Жив да був собі громадський простір. Можливо не дуже вишуканий і презентабельний, але багато років вірно слугував громадянам міста. І ось в один не чудовий день з’являється паркан. Про необхідність, значення і привабливість громадських просторів це тема окремого посту. Хочу висловитися про фінансову сторону. Будівля ЦНТІ в Хмельницькому по вул. Свободи з’явилась в 70-х роках на місці частини кварталу садибної забудови. Були демонтовані приватні будинки, відселені родини і надані квартири. Архітектор Володимир Суслов проектуючи об’єкт змістив будівлю в глиб ділянки, заклавши можливість влаштувати площу перед нею. Що врешті і було реалізовано. З того часу було розроблено декілька генеральних планів міста. Недавно був розроблений і затверджений Проєкт детального планування Центральної частини міста. На всіх цих документах це громадський простір. І ось з’являються, особа якій ця ділянка приглянулась для нового будівництва і особа (або група осіб) яка вирішила(ли), що вона (ни) можуть розпоряджатись громадським. Чому громадським? На кожному етапі, знесення будівель, відселення і надання помешкань, благоустрою і утримання території, розробки містобудівної документації витрачені гроші громадян міста, які акумулювались в бюджеті міста через податки. То, може для того щоб відбити у ділків бажання розпоряджатись народним добром, порахувати і визначитись з вартістю витрат на створення таких ділянок. Думаю, що бажаючих щось зруйнувати і прихопити нарешті не стане.

Нагадаємо, у приміщенні ЦНТЕІ уже сьомий рік розташовується філія Донецького національного університету імені Василя Стуса. Проте навряд чи будівництво затіяв університет, вважають хмельничани. Та обурюються тим, що центр міста дедалі більше перетворюється на заплутаний лабіринт, в якому пішоходам дедалі складніше пересуватися.

І питається навіщо Донецькому університету добудовувати «торгово-офісні приміщення»?

Навіщо взагалі щось добудовувати на громадському просторі.

Бо там буде 9-поверхівка ))))

Мене обурює те, що в багатьох місцях пішохідною зоною мешканці пересуваються як лабіринтом, шукаючи місце, де пройти. Але влада, поліція це “не бачать”. Їм наплювати!!!

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook