Новини
Інфраструктура

Ламають асфальт, розбирають бруківку: у Хмельницькому готуються висадити нові дерева (ФОТО)

У владі заявили про те, що планують змінити тенденцію та подбати про те, аби зелених зон у Хмельницькому побільшало. Почали це робити у центрі міста, де днями на тротуарах почали з’являтися свіжорозриті ями. Для цього подекуди розкопують асфальт, подекуди – розбирають бруківку, а в деяких місцях “оновлюють” місця, де колись росли дерева.

Днями хмельничани на вулиці Соборній могли спостерігати за роботою комунальників. На місці, де колись росли дерева (які повалило буревієм кілька років тому) мінітехніка вигрібала “стару” землю, а згодом підвели та висипали нову, свіжу.

Спочатку було закралася підозра, що таким чином готують місця для встановлення чергових бігбордів (адже чимало хмельничан в першу чергу думають про гірший варіант), проте після того, як ще дві нові ями з’явилися на протилежному боці вулиці, стало зрозуміло, що готується щось інше. До слова, одну з ям вирили, зламавши асфальтне покриття на тротуарі там, де дерево ніколи не росло.

Згодом нові ями з’явилися далі по вулиці Соборній, біля готелю “Енеїда”. Фото з місця робіт поширив на своїй сторінці директор Департаменту інфраструктури міста, він же – заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок.

За словами посадовця, реалії обласного центру наразі такі, що забудов та парковок стає дедалі більше, а от зелених зон – дедалі менше. Щоб зламати цю тенденцію, на вулиці Соборній подекуди демонтують тротуарну плитку, покладену кілька десятиліть дому, аби підготувати місця для посадки нових дерев та кущів.

Які саме дерева та кущі планують висадити, в якій кількості та за скільки грошей, Василь Новачок не повідомив.

Що до старих каштанів, які ростуть на Соборній, то, за словами посадовця, більшість з них залишиться, видалити можуть лише аварійні.

У коментарях хмельничани почали активно обговорювати заплановані роботи, пригадавши заразом всі актуальні проблеми міста, зокрема, будівництво біля ЦНТЕІ.

А що з парком Чекмана? В останній час там дуже багато прогалин стало. Можливо планується масова висадка дерев?

Парк Чекмана дійсно потребує заміни дерев. Багато старих і аварійних. Але заміна буде здійснюватися ділянками, бо молоде дерево між старими нормально не буде рости, крона старих дерев глушитиме. Думаю, то буде у 2024-му

У сквері ім.Шевченка подекуди бракує зелених насаджень – кущів, чи хоча б інших рослин(можливо – багатолітніх), адже замість газону є невеликі ділянки дещо витоптаної землі. Чи передбачено там додаткові насадження?

Гарна ідея садити дерева, і класти бруківку, коли дрони літають.

Зламайте тенденцію і забороніть взагалі паркуватися в центрі міста. Усюди, де була парковка, висадіть дерева.

Навіщо нищити нормальну бруківку, щоб посадити кілька дерев? Хмельницькому є вулиці, де немає взагалі нормальної пішохідної зони, де ями по кісточки, там зовсім немає бруківки. Чому не почати звідти? Натомість ми будемо нове змінювати, а старе так і залишиться старим, в катастрофічному стані. По вулиці свободи, біля палацу творчості є вже «зелена зона» яка знаходиться в жахливому стані. Можливо дерева треба саджати там де для цього вже виділена земля та місце? А казати, що у Хмельницькому багато місця займають парковки, і при тому не мати нормальних паркомісць (навіть платних), щоб залишити машину – це взагалі нонсенс!

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook