Новини
Інфраструктура

У ЗМІ оприлюднили паспорт скандального будівництва у центрі Хмельницького (ФОТО, ВІДЕО)

Кілька днів поспіль у Хмельницькому не вщухають пристрасті. Причина – несподівана поява на території колишнього ЦНТЕІ будівельного майданчика, який то з’являється, то зникає, то знову з’являється. Схоже, попри обурення хмельничан, на клаптику землі, практично на сходах, що ведуть у 9-поверхову будівлю, таки намірилися звести торгово-офісне приміщення. Швидше за все, без заявленого раніше підземного паркінгу (хоча і це не виключено), але, як і планувалося, – у три поверхи висотою.

Хмельничанам останнім часом не звикати до хаотичної забудови у центрі міста, яке намагається позиціонувати себе як туристичне, але чомусь у нього це погано виходить. Бо що можна показати туристам, до прикладу, в історичній частині обласного центру, крім бетонно-скляних споруд, які ліплять, де тільки можуть. І де не можуть – ліплять теж. Заплановане будівництво біля ЦНТЕІ – яскравий тому доказ.

Спочатку бетонними блоками обгородили майже всю пішохідну зону на прилеглій до будівлі території. Після того, як комунальники огорожу прибрали, територію обгородили вже в меншому розмірі – стільки, скільки дозволено документами. Паркан таким чином наблизився майже впритул до сходів, що ведуть у будівлю.

За час, що триває епопея з будівництвом, забудовник та хмельницькі чиновники вже встигли, як то кажуть, обмінятися люб’язностями, звернувшись до правоохоронних органів.

Паспорт об’єкта, який мав би бути оприлюднений одразу ж з початком обгородження території, журналістам видання ХМ-ІНСАЙД вдалося отримати на третій день. Вже після того, як катавасія із встановленням-демонтажем-встановленням паркану завершилася, і на вкотре обнесеній парканом території почали працювати техніка та люди. Пересічним хмельничанам, які намагалися дізнатися, хто і що планує будувати в центрі міста, у доступі до такої інформації відмовили.

Отож, як має виглядати те, що планують збудувати біля ЦНТЕІ:

Судячи з візуалізації об’єкта, м’ясному МАФу, розташованому поруч із будівлею, “жити” залишилося лічені місяці або й тижні. Озеленення території також не передбачене. Як і облаштування зупинки громадського транспорту.

Якщо говорити про цифри, то площа забудови становитиме 1557 метрів квадратних, загальна площа будівлі – 5302,03 метра квадратних, загальна площа приміщень – 4955,3 метра квадратних, корисна площа приміщень – 4788,3 метра квадратних.

Замовником будівництва є Донецький національний університет імені Василя Стуса (юридично виш зареєстрований у Вінниці), генеральний проєктувальник – хмельницьке приватне підприємство “Архітон”. Запланований об’єкт є “добудовою торгово-офісних приміщень до будівлі ЦНТІ по вул. Свободи, 36 в м. Хмельницького”. Принаймні, так зазначено в документі, який вдалося сфотографувати журналістам. Паспорт об’єкта пообіцяли вивісити на паркані сьогодні, 6 березня.

У цій ситуації насправді найбільше шкода дерев біля входу. Хочеться сподіватися, що їх акуратно викопають та пересадять кудись, де вони нікому не заважатимуть заробляти гроші. Судячи з відео, надісланого читачкою vsim.ua, попри активні роботи з демонтажу покриття біля входу у приміщення, дерева поки що обходять стороною.

А тим часом у хмельничан, навіть найтерплячіших, схоже, починають здавати нерви.

Ми ж спробували пофантазувати та уявити, чим уся ця історія може закінчитися.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну лише у Хмельницькому оселилося близько 30 тисяч внутрішньо переміщених осіб. За рік жодного квадратного метра житла для ВПО не було збудовано. Забудовникам, схоже, це нецікаво. А от вліпити в центрі міста чергове торгово-офісне приміщення, яке, ймовірно, як і його аналоги, стоятиме напівпорожнім, і бажання було, і гроші знайшлися.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook