Новини
Культура

Мистецький благодійний вечір відбувся у Хмельницькому (ФОТО)

Напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї відбувся артзахід «WW:ЖІНОЧА ВІЙНА». Дата проведення заходу співпала з Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир, як дня шани до культурних, політичних та соціально-економічних досягнень жінок.

Крім того, саме цього дня – 8 березня, рік тому почала свою роботу у музеї просвітницько-реабілітаційна платформа «Арт хаб», яка була і сьогодні спрямована на підтримку мистецькими і іншого напрямку заходами містян й внутрішньо переміщених осіб після 24 лютого. Чималу роль у функціонуванні даної платформи, за словами музейниць відіграли волонтери, більшість з яких жінки. 

Вшанувати дієвиць й річницю праці музейної ініціативи зібралась творча громада Хмельницького і гості зі столиці. Про цілі і учасників заходу розповіла його кураторка Ольга Нікітіна.

Рік героїчного протистояння, на фронті та в тилу, скрізь, де лунає слово Україна. Вшанувати вклад жіноцтва у спільний шлях до перемоги й зібрати донати на набори необхідності для наших безстрашних захисниць – ось цілі, які стояли перед нами під час організації даного вечора. До нас залюбки долучились відомі виконавиці, поетеси і художниці міста – щоб разом показали силу жінки у війні! – зазначила музейниця.

Так, з авторськими поезіями виступили Ірина Чабанова (Ірця Кошлата), Ольга Несміянова, Катерина Флекман, остання також привезла до Хмельницького з Києва благодійний проєкт «Подарунок для Захисниці», до якого донатами, за бажанням, могли долучитись гості заходу

Цей благодійний збір є  ініціативою трьох киянок – Світлани Кушнір, Ксенії Середи та Катерини Флекман й направлений на жінок, які служать у ЗСУ. Саме для наших відважних захисниць у зоні бойових дій відправляються попередньо зібрані набори необхідностей.

Докладніше про проєкт розповіла одна з його ініціаторок, Катерина Флекман:

У кожному подарунку обов’язково є червона помада, як символ стійкості та віри у Перемогу, про який говорив ще Вінстон Черчілль. Відправляємо набори із засобами догляду у форматі, які зручно носити в наплічнику. Додаємо книжки, обереги, солодощі. Протягом березня привітаємо 100+ Захисниць. Також вітаємо жінок медичного фронту, які доглядають за пораненими, – зазначила благодійниця.

Як зазначила ініціаторка проєкту «Подарунок Захисниці», в один з київських шпиталів вже доставили 70 подарунків. Також, одна з відправок була для спеціалісток ППО. Крім того, проєкт співпрацює з фондом «Сталеві мурахи».

Слово того вечора мали і художниці, які в артінтервенції виставки Нікіти Тітова «Щодення» презентували своє мистецьке бачення війни і ролей у ній жінок. Твори-ілюстрації до поетичних збірок «Прокидаєшся ранком, годуєш кішку…» та «2/3 світла», які вийшли друком після 24 лютого, представили мисткині: Анна Мадунова та Ольга Сидоренко.

Творчість – лікує, допомагає нам зустрічати кожний новий ранок, боротися з внутрішньою тривогою. Знаю не з чуток, що багато митців після початку повномасштабного вторгнення отримали своєрідний «артблок» і боротися з ним важко. Мені, особисто допомагає публіка й бажанням творення попри все! – зазначає художниця Ольга Сидоренко.

Музичний дарунок гостям вечору зробили дві автентичні співачки: вокалістки етноколективу «Ладовиці» Дарина Телюх та Вікторія Забавка.

Театральний етюд, з використанням сучасної української поезії  Братів Капранових, Ліни Костенко та Ірці Кошлатої виконала актриса молодіжного театру «Дзеркало» Ірина Підгурська.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook