Новини
Інфраструктура

Укриття у закладах освіти мають бути доступними хмельничанам цілодобово, – влада

Рекомендація “прямувати в укриття” – традиційна під час оголошення повітряної тривоги у більшості повідомлень, незалежно від того, хто їх оприлюднює. Разом з тим, хмельничани не раз скаржилися на те, що те або інше укриття в місті є недоступним для них. Останній приклад – проблема з доступом в укриття у приміщенні Палацу творчості, що спричинило певний резонанс.

В управлінні з питань цивільного захисту населення і охорони праці розповіли: у Хмельницькому понад пів тисячі підвальних приміщень визначили як найпростіші укриття. Усі вони мають бути доступними для загального користування.

Це підвальні приміщення житлових будинків, підвальні приміщення об’єктів господарювання, таких як кафе, ресторани, ОСББ, а також комунальної форми власності, – розповідає начальник відділу з цивільного захисту населення управління з питань цивільного захисту населення та охорони праці Хмельницької міської ради Анатолій Триндюк.

Серед закладів, укриттями яких можуть скористатися хмельничани – і заклади освіти. Нині у Хмельницькому 37 шкіл та 40 дитсадків мають впускати містян у свої підвали, незалежно від того, день це чи ніч.

Ми рекомендували керівникам передбачити або роздільні приміщення, або окремо зробити їм вхід. Якщо в закладі велика кількість дітей, щоб не було скупчення, ми просили керівників за карантинними нормами, санітарними нормами звернути увагу на те, щоб розмежувати укриття. В принципі, у нас є така можливість – виокремити зони для мешканців, – прокоментувала в.о. директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

Більшість хмельничан, яких опитали у середмісті Хмельницького журналісти МТРК Місто, кажуть: ховаються у підвалах своїх багатоповерхівок або приватних садиб. Тож проблем із доступом до укриттів не мають.

Нині на законодавчому рівні недопуск до укриттів ніяк не карається. Тож все залишається на совісті власника приміщення.

Що до ситуації, яка сталася у Хмельницькому під час останньої нічної масованої ракетної атаки, коли хмельничан з дітьми не пустили в укриття, то, за словами директорки Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва Марини Пилипак, його почали закривати після того, як сховище облюбували наркомани та безхатьки.

Разом з тим, як зазначила очільниця закладу, конкретно тієї ночі вказівки не впускати людей в укриття на їх прохання сторожеві закладу вона не давала.

За інформацією НГП, днями у Кабміні ухвалили рішення щодо передачі у власність Хмельницької міської тергромади укриття площею 153,4 квадратного метра, розташоване на Старокостянтинівському шосе, 26 у Хмельницькому.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook