Новини
Екологія

Ясен, якому понад 150 років, планують зрізати у Хмельницькому

Зрізати дерево, що росте на майдані Незалежності у центрі Хмельницького, вирішили через небезпеку, яку воно становить для мешканців міста. Таким ясен, що донедавна мав статус ботанічної пам’ятки природи, став через те, що його стовбур та коренева система вражені гниллю. Врятувати дерево та убезпечити хмельничан від нього, за словами фахівців, неможливо.

Про те, що ясен на майдані в аварійному стані, хмельничанам повідомляли ще наприкінці минулого року. Ще влітку 2022-го у департаменті природних ресурсів та екології Хмельницької ОВА помітили, що дерево, яке зовні не має ознак ураження, сильно нахилилося, що спричинило підіймання бордюру навколо нього.

7 років тому, у 2016-му, коли дерево оголошували таким, що належить до об’єктів природоохоронного фонду, воно виглядало здоровим та повністю адаптованим до зростання у міських умовах, кажуть екологи. Проте навесні 2022 року, оглядаючи дерево, фахівці побачили біля його коренів отвір, через який в середину стовбура потрапляла волога, а в стовбурі виявили гниль. Тим, аби полікувати ясен, який пережив не одну революцію і вцілів, вочевидь, ніхто не перейнявся. Тож за рік розміри пошкодження дерева, а саме глибина загнивання кореневої частини, збільшилися у понад 4 рази: від 30 сантиметрів – до 130 сантиметрів, повідомляє сайт “Є”. Кут нахилу стовбура дерева наразі становить близько 25 градусів. І навіть якщо спробувати його чимось підперти, аби запобігти подальшому нахилянню, дерево це не врятує.

Зважаючи на статус ясена, зрізати його просто так не можна – необхідно виконати низку бюрократичних процедур. До того часу дерево обнесли попереджувальними стрічками та написами, аби хмельничани оминали його стороною.

До слова, зі схожою проблемою з 200-річним деревом, відомим як “Лесин ясен”, зіткнулися три роки тому у Луцьку. Там могутнє дерево, одне з найстаріших у місті, сильно похилилося внаслідок буревію. Ясен, що був невіддільною частиною історії міста (за легендою, під ним свого часу писала твори Леся Українка), планували врятувати, застосувавши як український, так і закордонний досвід порятунку вікових дерев. Принаймні, так повідомляли у 2020 у Луцькій міській раді. Щоправда, не встигли – під час чергового буревію дерево було втрачене.

Фото з сайту Луцької міської ради

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook