Новини
Культура

У Хмельницькому презентували вуличну фотовиставку «Світлосхід» (ФОТО)

Фотовиставку широкому загалу представили на фасаді Молодіжного центру. Автором світлин є фотохудожник з Дружківки Андрій Півень.

Виставка є одним з аутдор-проєктів, присвячених «виходу» фотографії у публічні місця Хмельницького. Такі виставки складають з творів учасників місцевого фотоклубу, який з початком повномасштабного вторгнення активізував у місті знаний фотограф й громадський діяч Сергій Аніськов на пропозицію полтавського фотомитця Олександра Зарайського.

Тож експозиція виставки у середмісті, автором якої є фотограф Андрій Півень презентує ще один мистецький погляд на вуличне фото.

Особисто для мене фотографія є не тільки фіксацією миті невеличкої історії, а миті, яка змінюється в часі, – розповідає про своє мистецтво автор.

Відкриття виставки пройшло у форматі зустрічі-презентації не тільки робіт, які знаходяться в експозиції, але й інших фотопроєктів митця.

Під час перегляду вуличних світлин глядачеві в першу чергу привідкривається влучно вхоплена фотографом естетика урбаністики Донбасу – рідного регіону митця. Варто зазначити, що після 24 лютого фотограф разом з родиною був вимушений покинути рідне місто Дружківка, яке надихало його на творення багато років.

Сьогодні ж він описує процес мистецького пошуку, як виокремлення в просторі форм, елементів композиції, фоторим, які для нього і складають поетику фотографії.

На моє глибоке переконання – знімкувати можна де завгодно, якщо є бачення й непереборне бажання фіксації навколишніх станів. Для цього процесу необов’язковою є готична архітектура чи потужні простори. Мені, наприклад надихнутися допомагає музика, література й кінематограф – тоді і фоторефлексія виходить в єдиному мистецькому акорді, – наголошує митець.

Крім промислових горизонтів й сцен вуличного життя, світлини автора містять унікальні типажі громади місця й часу, характерні саме для його рідних місцин.

Будь-який фотограф має бути і психологом зокрема, адже чуттєвий контакт з тим, кого ти знімкуєш є обов’язковим. Від цього зв’язку часто-густо залужить результати зйомок. Іноді підіграна комунікація помітна на фото, як і спонтанність може сповнити світлину новим, неочікуваним змістом, – зауважує модератор зустрічі, фотограф Сергій Аніськов.

На світлинах фотохудожника – Бердянськ, Дружківка, Бахмут, емоції цих міст і в їх мешканцях. Сьогодні ж митець знімкує наше місто. На запитання, куди б хотілося повернутись, щоб створити ще одну унікальну серію вуличних фото, пан Андрій однозначно твердить: додому, в українську Дружківку.

Читайте також: Фотохудожники Хмельниччини презентували виставку своїх робіт (ФОТО)

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook