Новини
Кримінал

Ворожу ботоферму ліквідували на Хмельниччині

На замовлення російських спецслужб понад дві тисячі “ботів”, організованих колишнім міліціонером з Хмельниччини, розповсюджували у мережі “фейки” та намагалися розхитати ситуацію у західних регіонах України. Викрили кремлівського найманця кіберфахівці Служби безпеки України.

Як повідомили в управлінні СБ України у Хмельницькій області, хоч організатор “ботоферми” мешкав на Хмельниччині, у Кам’янці-Подільському, “виконавцями робіт” були представники російських спецслужб. Купуючи фальшиві акаунти, користувалися ними у соцмережах від імені українців та проводили інформаційні диверсії, публікуючи неправдиві повідомлення, зокрема, про ситуацію на фронті, про ухиляння від мобілізації. Крім того, дискредитували керівництво країни та військові підрозділи.

Обладнання, що дозволяло щодня реєструвати сотні нових облікових записів для роботи “ботоферми”, кам’янчанин розмістив у своєму помешканні. Там, під час обшуку, вилучили комп’ютерну техніку, сім-карти різних операторів, спецобладнання та програмне забезпечення. Все вилучене відправили на експертизу.

Оплату за надання фейкових акаунтів в оренду найманець отримував через російські електронні системи.

Зловмиснику інкримінують несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Слідство триває.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook