Новини
Духовність

До музею на Хмельниччині передали речі єпископа Яна Ольшанського (ФОТО)

Деражнянський міський історичний музей поповнився новими унікальними експонатами. Єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський передав у дарунок богослужбовий одяг єпископа Яна Ольшанського.

Постать Яна Ольшанського дуже тісно пов’язана з Деражнянщиною. Адже 32 роки його життя пройшли у с. Маниківці.

Ян Ольшанський народився 14 січня 1919 року на Тернопільщині. Після закінчення школи у 1938 році вступив до духовної семінарії у Львові. У 1942 році був висвячений на священика.

З 1959 по 1991 р. Ян Ольшанський жив і працював у Маниківцях. Він відправляв Божу службу, сповідав, благословляв шлюби. За будь-яких умов служив людям і навертав їхні серця до Бога. Організував у Маниківцях Третій Орден Святого Франциска, під його керівництвом розпочалося будівництво нового храму. Проте, завершити будівництво отцю Яну не вдалося – 16 січня 1991 року Папа Римський Іоан Павло ІІ призначив його єпископом найбільшої у Європі Кам’янець-Подільської дієцезії(16 областей України та Автономна Республіка Крим), яка займала площу 277,7 тис кілометрів квадратних і майже дорівнювала території Польщі.

Отець Ян допомагав у створенні нових парафій, був великим благодійником, будував нові храми, ніколи не забував про найбідніших. У 1992 році він був засновником катехитичних курсів, які згодом стали Інститутом Релігійних Наук. Разом із отцем Андрієм Мацьонгою у 1997 році вони стали співзасновниками теперішнього Інституту Богословських Наук.

Помер священнослужитель 23 лютого 2003 року в Кам’янці-Подільському. Два дні потому був похований у Катедрі св. Петра і Павла у капличці найсвятішого Сакраменту.

У селі Маниківці дуже шанують отця, прикладом чого є те, що центральна вулиця носить ім’я Яна Ольшанського.

Цьогоріч, 23 лютого, у 20-ту річницю смерті єпископа, у Кам’янці-Подільському відбулася І сесія беатифікаційного процесу на дієцезіальному рівні (офіційне зарахування спочилого до лику блаженних).

За інформацією Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook