Новини
Суспільство

“Замість портретів героїв – глінтвейн та шашлики”: хмельничани обурюються розгортанням ярмарку в центрі міста

Ущільнення Алеї героїв, завезення на майданчик біля кінотеатру ім. Т. Шевченка будиночків для колись традиційного, але в перший рік війни не дуже доречного Великоднього ярмарку – хмельничани обговорюють у соцмережах етичність рішень міської влади, яка, кажуть, має намір, розгорнути торгівельне містечко там, де ще кілька місяців тому стояли куби з портретами загиблих.

Нагадаємо, свого часу з вулиці Проскурівської, де розміщена Алея героїв, що складається з кубічних інсталяцій з портретами українських захисників, в тому числі з Хмельниччини, вигнали вуличних музикантів. Аргументували тим, що пісні, які виконують хмельницькі артисти, недоречні там, де вшановується пам’ять військових. Тепер всі музичні акції проводять біля Дитячого світу. Хоч біля кінотеатру ім. Т. Шевченка є цілком непогана мала “сцена”, де могли би розміститися артисти. Особливо після того, як ділянку вулиці Проскурівської (від Грушевського до Володимирської) звільнили від кубів з портретами.

Але зараз не про це. Хмельничани помітили сьогодні, що на Проскурівську почали завозити давно знайомі містянам дерев’яні будиночки, в яких підприємців провадять свою діяльність під час ярмарків – Різдвяного та Великоднього. Цього року, як свідчить допис у соцмережах, влада не має наміру відмовлятися від проведення Великоднього ярмарку, як це було минулого року.

Відреагував на побачене хмельницький блогер Андрій Попик:

До допису додав фото:

Хмельничани відреагували:

Міська влада нам розповідала, що зняла їх, що привести до ладу і обманула. Я не проти Великоднього ярмарку, бо ми таки живі, але в парку Чекмана, а не замість полеглих героїв.

Тож міська влада відстояла майданчик біля ЦНТЕІ, чим не місце для ярмарку?)))

Подібні ярмарки це нормальна практика в європейських країнах. Людям потрібне свято. А про посунуті куби з героями це маніпуляція. Адже ці куби тимчасові як не крути.

Щодо абсурдності проведення там ярмарки в теперішній час, підтримую. Є інші місця. Крім того, особисто я, вважаю, що краще було б облаштувати, нехай навіть вздовж Проскурівської, гарні, стаціонарні, меморіальні портрети полеглих героїв і таким чином замінити куби з банерним полотном. Тоді, можливо, і не буде постійних нюансів із їх перенесенням. Проте, скоріш всього, із зрозумілих причин, це буде можливе лише після закінчення війни…

Відреагували на претензії хмельничан і у владі, поцікавившись, “звідки інфо про торгашів з глінтвейном”:

ДОПОВНЕНО: У владі прокоментували розгортання ярмарку у центрі міста так:

  • Ярмарок стартує у суботу, 1 квітня. Працюватиме він два тижні, до 16 квітня
  • Фудкортів не буде, продаватимуть лише тематичну великодню продукцію місцевих виробників
  • Для дітей підготують низку культурних заходів у патріотичному форматі
  • Традиційно на ярмарку збиратимуть кошти на потреби ЗСУ

Щодо Алеї Слави, то вона залишатиметься на вулиці Проскурівській, як і раніше. “Ущільнення” алеї пов’язане з тим, що частину кубів з портретами Героїв Небесної Сотні прибрали. Проте алею можуть знову продовжити до кінотеатру ім. Т. Шевченка, якщо кількість загиблих військових буде збільшуватися, прокоментував заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook