Новини
Дозвілля

Писанки під дощем: у Хмельницькому завершують облаштування Великоднього ярмарку (ФОТО)

Вже завтра, 1 квітня, у центрі Хмельницького має запрацювати Великодній ярмарок, який минулого року через війну був скасований, а цього року викликав активні обговорення у соцмережах. Судячи з того, як розмістили ярмаркові декорації, так і залишилося незрозумілим, для чого з частини вулиці Проскурівської прибрали Алею Героїв. Проте у влади на це – свої пояснення та міркування.

Твердження, що ярмаркові будиночки з’явилися “на місці, де раніше стояли куби зі світлинами загиблих героїв”, є досить суперечливим. Якщо подивитися, як розмістили майбутній Великодній ярмарок, можна побачити, що стоять вони на майданчику, де до війни під час ярмарків розташовувалися фуд-корти, великі ж писанки з назвою міста стоять на своєму звичному місці – на майданчику біля кінотеатру ім. Т. Шевченка. Таким чином, вулиця Проскурівська, де власне й розташовувалася Алея, залишається вільною. Попри це хмельничани вперто продовжують поєднувати зникнення кубів з портретами з появою дерев’яних будиночків.

Логіка ж перенесення Алеї далі по Проскурівській так і залишається незрозумілою. На відміну від низки кафе та барів, поміж якими розташовані зараз портрети, з Великоднього ярмарку навряд чи буде “вивалюватися” нетвереза молодь, яка, за словами хмельничан, що спостерігають цю картину чи не щодня, “ледь не бички об ті портрети гасить”. Проте розташування там Алеї нікому не муляє, а от на іншій частині Проскурівської їй місця чомусь не знайшлося.

Що до тривалості Великоднього ярмарку, то інформація постійно змінюється. На сайті міністерства економіки України у переліку заходів виставково-ярмаркової діяльності на 2023 рік є Постанова про проведення Великодніх заходів у Хмельницькому. Зокрема, встановлення фуд-кортів, торгівля сувенірною продукцією та проведення розважальних та культурних програм. Зображення цього документу викладав у своєму дописі хмельничанин Андрій Попик, який одним з перших звернув увагу на ярмарковий рух у центрі міста. У цьому документі тривалість ярмарку вказана з 2 по 30 квітня. Пізніше заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук називав інші дати – з 1 по 16 квітня (саме на 16 квітня цього року припадає православний Великдень, католицький – на 9 квітня). А вже сьогодні у коментарі ХМ-ІНСАЙД начальник управління культури і туризму ХМР Артем Ромасюков повідомив знову нові числа: ярмарок працюватиме з 1 по 22 квітня.

До слова, як йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський, жодна інша область України на подібні святкування не погодилася.

Що ж до кількості ярмаркових будиночків, то їх, як і було обіцяно, лише десять. А от що саме там продаватимуть, ймовірно, можна буде дізнатися вже завтра.

Чи будуть на майданчику Великоднього ярмарку інші фотозони крім тих, що виставлялися у попередні роки (писанкові композиції на ліхтарях та писанки на підставках) – невідомо. Так само поки що у владі узгоджують план культурно-просвітницьких заходів (хоч ярмарок має початися вже завтра).

А хмельничани, які схоже, раніше не бачили цих писанкових композицій, поки що коментують світлини з фотозонами у соцмережах так:

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook