Новини
Офіційно

Обласна рада прийняла рішення щодо заборони УПЦ московського патріархату на території Хмельниччини

Сьогодні, 4 квітня, голова обласної ради Віолета Лабазюк провела пленарне засідання п’ятнадцятої позачергової сесії, яку було скликано у зв’язку з ганебними подіями 2 квітня цього року у Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ МП (офіційно зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви), де священники побили військового за його громадянську позицію.

У пленарному засіданні взяли участь 47 депутатів, перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін, єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський, архієрей Православної церкви України владика Павло, заступники голови обласної державної адміністрації, керівництво силових структур області, структурних підрозділів облдержадміністрації, представники територіальних управлінь центральних органів влади, місцевих мас-медіа.

Хвилиною мовчання учасники засідання вшанували пам’ять усіх загиблих в неоголошеній російсько-українській війні.

Звертаючись до депутатів та усіх присутніх у залі, голова обласної ради Віолета Лабазюк зазначила, що зважаючи на протиправні і антиморальні події 2 квітня у Хмельницькому храмі УПЦ МП, які сколихнули всю громадськість регіону і держави, обласна рада восьмого скликання не стоїть осторонь і зібралася, аби висловити свою позицію.

«Необхідність скликання сьогодні позачергового засідання сесії обласної ради – це вирішення питання особливого значення – нашої свободи, національних інтересів та збереження цілісності нашої держави. Немає сьогодні важливішого завдання для кожного з нас,  для кожного українця як захист рідної землі від рашистського окупанта, збереження цілісності території нашої держави, забезпечення її успішного майбутнього в європейській спільноті. Закликаю депутатів до конструктивної й виваженої роботи та прийняти відповідні рішення, які сприятимуть зміцненню нашої єдності, забезпеченню свободи релігійних поглядів, а не пропаганді московських найманців», – сказала Віолета Олександрівна.

До присутніх у залі звернувся також єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський, архієрей Православної церкви України владика Павло, який наголосив, що попри всі випробування, які випали на український народ,  хвороби, війна, знищення ворогами духовності, віри та традицій,  нація бореться за незалежність своєї країни та її мирне майбутнє.

Свою позицію щодо прийняття необхідних рішень висловили перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, депутати Юрій Смаль, Оксана Бочкарьова, перший заступник начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Тюрін.

Депутати обласної ради одноголосно прийняли рішення «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Хмельницької області», яким заборонили діяльність Української Православної Церкви московського патріархату (офіційно зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви) на території Хмельницької області. Також цим рішенням запропоновано Президентові України визначити законопроєкт «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» як невідкладний – для його позачергового розгляду Верховною Радою України.

Окрім того, рекомендовано органам місцевого самоврядування Хмельницької області здійснити заходи з проведення інвентаризації земельних ділянок, що перебувають в користуванні Української Православної Церкви (московського патріархату) з подальшим припиненням права користування на такі земельні ділянки шляхом прийняття відповідних рішень.

Більшістю голосів депутати прийняли звернення депутатів Хмельницької обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які не виконують вимог законів України.

За інформацією пресслужби Хмельницької обласної ради

Нагадаємо, із заявою щодо діяльності УПЦ виступила також фракція партії “Слуга Народу” у Хмельницькій облраді

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook